avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La votarea unei propuneri în adunarea generală a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La votarea unei propuneri în adunarea generală a asociației, nouă proprietari din cei zece prezenți s-au abținut, iar unul a votat ,,pentru''. Ce se întâmplă cu propunerea respectivă, trece sau nu?

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: 10 proprietari prezenti in adunarea generala.
Vot pe o propunere X. Se voteaza propunerea X. Avem 1 vot pentru propunere, 0 voturi impotriva si 9 aptineri. Ce se intampla cu propunerea respectiva? trece sau nu.

Am intrebat 2 avocati. Unul zice ca da altul ca nu.

Multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: m1205 , utilizator 20:15, 23 Iunie 2019
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Votul presedintelui este determinant. Dar chiar asa, nu am mai auzit - poate ne mai dati niste amanunte...
Presedintele trebuie sa voteze, ori cu DA, ori cu NU. Daca se abtine si dumnealui, inseamna ca propunerea nu este serioasa si trebuie sa va vedeti de treaba.
Acum intreb: sedinta a fost statutara (50% +1), a fost reconvocata?
Avocatii intrebati (amandoi), sa vina fiecare cu argumente legale, altfel ii trimiteti la reciclare!
A fost chiar propunerea presedintelui si votul pentru, a fost tot al presedintelui. Ceilalti au refuzat sa voteze impotriva pentru avantaja propunerea, dar au ales sa se abtina ca sa nu se puna rau cu cel caruia ii era vizata propunerea. Este irelevanta speta si nu vreau sa complic raspunsul.

Adunarea a fost statutara fiind reconvocata legal cu tabel convocator si scrisori asa cum prevede noua lege, iar numarul de proprietari prezenti nu mai conta.

Ambii avocati au venit cu argumente competente. Din pacate eu nu ma pricep si nu pot compara argumentele lor. Situatia pare una mai putin intalnita si poate penibila, dar presupun ca legal se poate stabili daca a trecut sau nu.

Multumesc!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea .#1

Voturile nu se calculeaza, nu se cantaresc, ci doar se numara. Nu se pun in balanta voturile 'pentru' 1 kil/vot pe de o parte si voturile 'impotriva' 1 kil/vot pe de alta cu abtinerile 0 kile/vot si vedem unde se inclina balanta.

Voturile se numara si, pt ca hot X sa fie adoptata, trebuie sa satisfaca conditiile art 49 alin (4):
Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată.

Sensul cuvantului vot este de "vot pentru", Daca n-ar fi asa, o hotarare s-ar putea lua (in cazul dvs) cu 3 voturi 'pentru' si 3 'impotriva' pt ca au votat, nu-i asa, mai mult de 50%+1.

Pentru ca X sa fi fost adoptata, trebuia sa aveti cel putin 6 voturi 'pentru', restul voturilor nu conteaza.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
CipM, utilizator
Parerea mea #2

Daca ar fi precum am scris la parerea #1, pt ce naiba mai exista art 49 g) - inclinarea balantei prin votul presedintelui?! Ca la un 5 voturi pentru si 5 impotriva nu se satisf art 49 (4)

Asta ca sa fiu si eu 50-50. Ne mai gandim ...
CipM, si eu am crezut la fel. Acum nu mai stiu ce sa cred. Este foarte interpretabil. Avocatul care pleda pentru, zicea ca prin abtineri acea persoana decide sa nu participe la acel vot, dar voteaza si prin urmare este o majoritate de oameni care au votat intr-un fel sau altul.

Ne gandim ca pot fi 5 voturi pentru, 1 impotriva si 4 abtineri. Asta insemna ca propunerea nu trece pentru ca majoritatea este de 6? Adica minoritatea de 4 oameni pot decide soarta unei decizii si pot boicota votul! In lege nu scrie explicit ca acea majoritate se refera la voturile pentru sau la voturile contra sau la voturile abtinere.

Sa vedem ce mai zic si alti colegi.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
mariuslm, utilizator

Alte discuții în legătură

Salut, recent am avut o adunare generala a asociatiei de propietari ... ciumagcatalin ciumagcatalin Salut, Recent am avut o adunare generala a asociatiei de propietari la care tabelul de prezenta initial (cand a inceput AGA) avea unceva la 300 voturi. Spre ... (vezi toată discuția)
Cine si cum poate rezilia un contract de administrare bloc cu un pfa? Sever Simion Sever Simion Cine si cum poate rezilia un contract de administrare bloc cu un PFA? Mutlumesc. (vezi toată discuția)
Calcul voturi ag zice zice Se dau 144 voturi prezente, AG este statutara deja de la 140 voturi. Se supune la vot o decizie: 53 voteaza pentru, 91 se abtin, 0 contra. Se considera ... (vezi toată discuția)