avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... instructiuni
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

instructiuni

Buna ziua,
as vrea sa ma lamureasca cineva in ceea ce priveste instructiunile proprii de traseu. Cand se fac si in ce conditii?


Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:56, 4 Martie 2013
Mai exact, m-ar interesa in cazul in care o firma are o cladire si intr-o alta locatie si se face ordin de delegare de la firma X tot la firma X la adesa din cealalta locatie, ce instructaj se face. Ese normal sa i se faca IIG si ILM sau doar sa i se faca acest instructaj de deplasare a lucratorilor de acasa la locul de munca si invers?

Sper ca s-a mai confruntat cineva cu aceasta situatie si va avea bunavointa de a-mi impartasi din experienta proprie.
E bine sa nu confundati, deplasarea pe traseul normal de deplasare de la locul de munca la domiciliu si invers, care este una, iar deplasarea in cadrul obligatiilor de servici intre doua puncte de lucru ce apartin aceluias angajator e altceva.
In general cei de la ITM cer existenta separata a instructiunilor privin deplasarea pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers, lucru care nu are acoperire legala. Important e sa se prevada in cadrul instruirii introductiv generala modul cum este definit accidentul survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si cateva reguli simple privind deplasarea.
In ceea ce priveste deplasarea in cadrul obligatiilor de servici intre doua puncte de lucru ce apartin aceluias angajator se va tine seama ca in cadrul instructiunilor proprii, care au rolul de a completa si aplica reglementarile de securitate si sanatate in munca, sa se prevada si masuri privind aceasta particularitate a activitatii desfasurata la aceste locuri de munca din unitate Dealtfel un accident produs in momentul deplasarii intre doua puncte de lucru aflate in locatii diferite in conditiile in care persoana vatamata se afla in indeplinirea indatoririlor de serviciu este definit ca accident de munca de circulatie.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc pt raspuns, numai ca deplasarea nu se face intre 2 puncte de lucru asa cum ati inteles, ci pur si simplu o perioada va merge la alta locatie a angajatorului.
In concluzie, eu in fisa ce ar trebui sa-i consemnez?
Am sunat la ITM si am vorbit cu inspectorul SSM de serviciu, care mi-a spus sa-i fac instructajul acesta de traseu privind deplasarea lucratorilor de acasa la locul de munca si invers pe perioada delegarii acestora la celalalt sediu al societatii si eventual sa-i mai fac o ILM.
Dar cand ii fac acest instructaj de traseu cum va figura el in fisa de instruire? Pt ca eu am invatat ca exista 4 feluri de instruiri:IIG, ILM, IP si IS. Daca il trec sub forma de IS este in regula?
Cred ca v-ati dat seama pana acum ca sunt novice in domeniul SSM si sper ca nu v-am ametit prea mult cu nelamuririle mele, insa as vrea sa fac o treaba buna si corecta dpdv legal.
Pentru instruirea periodica suplimentara celei programate sunt precizate clar cazurile cand se face in art.98 din norme iar situatia schimbarii, chiar si temporare, a locului de munca nu se incadreaza aici.

ART. 90
(2) Instruirea la locul de munca se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83, inclusiv la schimbarea locului de munca in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii.

Nu se precizeaza in normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 cum se consemneaza instruirea facuta la noul loc de munca. Deoarece nu este specificat puteti prin instructiunile proprii sa stabiliti cum se va proceda in acest caz. Ce am vazut eu pana acum (procedeul care mi se pare si cel mai corect)este sa se deschida o noua fisa de instruire in care se va inscrie noul traseu de deplasare, se vor copia datele privind instruirea introductive generala din vechea fisa, se va efectua o instruire la noul loc de munca de catre conducatorul noului loc de munca, iar dupa admiterea la lucru se va continua in mod normal cu instruirea periodica. Vechea fisa de instruire se va arhiva iar in cazul in care lucratorul se va intoarce la acest loc de munca, se arhiveaza actuala fisa si se reactiveaza fisa veche.
instruirea privind deplasarea pe traseul normal de la locul de munca la domiciliu si invers nu se schimba functie de traseul urmat ea fiind generala pentru toti lucratorii.
Mai sus v-am zis ca nu are acoperire legala obligatia efectuarii unor instructiuni speciale privind deplasarea la domiciliu si invers deoarece cunosc un caz in care ITM-ul a aplicat o sanctiune privind lipsa acestor instructiuni in cazul unui accident mortal si sanctiunea a fost anulata de judecatorie tocmai pt ca s-a considerat ca nu este necesara intocmirea unei astfel de instructiuni proprii. In opinia completului de judecata instructiunile proprii au rolul de a completa aplicarea reglementarilor de securitate şi sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor şi ale locurilor de munca unde lucratorul isi desfasoara activitatea, deplasarea pe drumurile publice fiind reglementata de alta legislatie.
Dar daca ITM-ul cere sa existe aceste instructiuni ne vom conform pe principiul, ce se face in plus nu strica.
Sustin si eu ce spune inspectorSSM si anume existenta a doua fise separate si o decizie prin care se specifica delegarea angajatului.

accident de muncă de circulaţie - accident survenit în timpul circulaţiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacă persoana vătămată se află în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;
accident de muncă de traseu: accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul; accident survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul; accident survenit pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde îşi încasează salariul şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;

Cum accidentul de traseu are alta definitie, in cazul unui accident va trebui sa aveti cat mai multe instructiuni separate, pentru cele doua situatii, pentru cele doua cazuri de evenimente.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! avem urmatorul caz. un angajat foloseste mai multe ... trei6912 trei6912 Buna ziua! Avem urmatorul caz. Un angajat foloseste mai multe trasee de deplasare la si de la locul de munca. Exista un traseu in care duce copii la scoala. ... (vezi toată discuția)
Accident de munca pe traseul locuinta-seviciu virgil64 virgil64 In ce act legislativ se precizeaza ca un accident petrecut pe traseul locuinta- serviciu si inapoi,se poate considera accident de munca ? (vezi toată discuția)
Traseu normal button button Buna ziua. Va rog sa ma ajute cineva cu explicarea urmatoarelor cuvinte. Va rog sa nu introduceti articole etc. Cum trebuie inteles cuvintele [b]traseu normal ... (vezi toată discuția)