Sotul meu are un copil din casatoria anterioara pentru care plateste o pensie alimentara, in procent de 25% din veniturile lunare nete, acestea incluzand si prima de relocare platita de angajator pentru faptul ca sotul lucreaza si sta cu chirie intr-o alta localitate decat cea de domiciliu.
Ca urmare a nasterii fiicei noastre, dorim sa solicitam recalcularea procentului si am dori cateva lamuriri:
- intrucat prima de relocare nu aduce niciun venit suplimentar familiei noastre, am avea sanse ca instanta sa hotarasca excluderea acestei categorii de venit de la calculul pensiei alimentare ?
- cat ar putea fi noul procent stabilit de instanta?
- veniturile obtinute din inchirierea unei garsoniere ce apartine familiei noastre unei alte persoane trebuie luate in calculul pensiei alimentare?
Va voi raspunde punctual:
1. Din punctul meu de vedere da, ar trebui ca instanta sa reconsidere privind excluderea acestui venit, asta insa nu o puteti sti exact
2. Procentul va ramane acelasi, cel mai probabil
3. Nu.
Puteti formula cerere de reducere a pensiei de intretinere ( sotul dvs.) , intrucat prin nasterea celui de al doilea copil situatie se schimba .In acest sens cuantumul pensiei de intretinere datorate minorului din prima casatorie se reduce la 17,5% sau pana in acest procent ( Codul Familei precizeaza faptul ca parintele poate fi obligat pana la 25% din venituri pentru un copil , pana la 33% pentru doi copii si pana la 50% pentru trei sau mai multi copii ) .Veniturile parintelui debitor pot fi compuse din salarii precum si orice alte surse de venit ( chiria garsonierei ) .Cat priveste acea suma constand in prima de realocare in mod firesc este o sursa de venituri ce nu urmeaza a fi avuta in vedere la stabilirea pensiei , intrucat sotul va face dovada faptului ca acesta suma are o anumita destinatie , dovada ca acesta suma se foloseste potrivit destinatiei sale .Actiunea se introduce la Judecatorie si nu este supusa taxelor de timbru .
In cazul pensiei de intretinere copilul reprezinta creditorul, iar tatal debitorul. Pensia de intretinere este o datorie personala a sotului debitor. Veniturile incasate din inchirierea garsonierei ce apartine familiei dv. repreznta bun comun. Creditorii personali, in speta copilul debitor, nu pot urmari bunurile comune, ci numai bunurile proprii ale sotului debitor, dumneavoastra neavand nici o obligatie fata de acel copil. Pentru ca acele venituri sa fie luate in calcul la stabilirea pensiei de intretinere, ar trebui sa existe mai intai o hotarare judecatoreasca care sa partajeze suma ce ii revine sotului dv din inchirierea garsonierei. Numai ca, impartirea bunurilor comune in timpul casniciei se face pentru motive temeinice si si pot fi supuse partajului numai bunurile existente in momentul in care se face impartirea nu si cele vitoare.