Am divortat de sotia mea, iar din casatorie nu au rezultat copii. Avem o casa ca bun comun, casa pe care am construit-o cu un credit ipotecar (ipoteca e pe apartamentul parintilor mei). Deci casa nu e grevata de nici un credit. Terenul este concesionat si am aprobare pentru cumparare. Plata ratelor am realizat-o online, direct din contul meu personal, eu lucrand in strainatate. In momentul de fata casa nu valoreaza cat restul de plata la banca (creditul ramas) pentru a schimba ipoteca. Cum putem face partajul astfel incat sa fie corect din punct de vedere etic si legal.
Faceti evaluarea activului (valoarea casei) si a pasivului (restul de plata la banca). Unul din dvs preia casa si achita jumatate din diferenta celuilalt (daca activul e mai mare decat pasivul) sau primeste jumatate din diferenta (daca pasivul e mai mare decat activul).
Problema o sa fie cu ipoteca pe apartamentul parintilor. Daca va ajunge casa in lotul sotiei o sa ajunga in situatia in care daca nu plateste la banca sa poata fi executata casa parintilor.
De aceasta, probabil, daca s-ar ajunge la judecata, probabil dvs ati primi casa in lotul dvs
Asa cum am spus creditul ramas de achitat este mai mare decat valoarea casei. Trebuie neaparat sa ajungem la instanta sau se poate rezolva la notariat. Aici ma refer la faptul daca la notar putem primi aceste explicatii.
Puteti face partajul la mediator. Mediatorul va ajuta sa incheiati un acord cu privire la apartament. Prin acord se stabilesc urmatoarele : partea care pastreaza apartamentul , valoarea cu care va fi despagubit cealalta parte cat si modalitatea de plata. Acordul semnat de catre parti autentificat de notar are valoare de titlu executoriu, deci pe baza lui va puteti inscrie apartamentul pe numele dumneavoastra sau al fostei sotii ( asa cum va intelegeti prin acord).