in 2007 tatal meu m-a ajutat sa obtin un imprumut la banca prin ipotecarea casei sale.2012 a decedat si as dori sa stiu daca pot pastra ipoteca in continuare si sa fac succesiunea pt ca mai exista un mostenitor adica sora mea.Va intreb asta deoarece nu gasim o cale de intelegere. Eu doresc sa o despagubesc dar pretentiile sunt enorme.multumesc
cei ce accepta succesiunea, preiau sarcinile, deci activ si pasiv. Sora nu poate face nimic, atata timp cat proprietarul (tatal) a girat cu casa. Cu ce sa o despagubiti si pentru ce ?
Banuiesc ca stie asta,insa trateaza problema dpdv moral. Iar daca vorbim de moralitate (deci NU dpdv legal),eu propun urmatorul lucru:
Sa vanda apartamentul si cu banii obtinuti sa-si plateasca anticipat ratele la creditul care il detine. Banuiesc ca valoarea apartamentului e mai mare dacat creditul,din moment ce banca l-a acceptat ca girat. In acest caz,daca valoarea creditului e pana in jumatate din valoarea apartamentului poate da linistit cealalalta jumatate surorii. Daca sa zicem creditul valoreaza cat 75% din apartament,atunci va ramane sa o despagubeasca pe sora dumnealui doar cu diferenta de bani aferenta...
Cum sa-l vanda daca e grevat de sarcini (ipotecat la banca)? Cum sa-l vanda el daca nu este unic mostenitor si nu a dezbatut succesiunea? Pot doar sa dezbata succesiunea, sa primeasca el apartamentul in lot si sa-i dea surorii sulta. In instanta, se face expertiza si se stabileste pretul imobilului, iar daca sunt 2 mostenitori (frati) fiecare are dreptul la 1/2, deci daca el ia apartamentul, va da sulta surorii 1/2 din valoarea acestuia, valoare stabilita, asa cum am spus, prin expertiza.
Nu-i poate da sulta,spunea ca e o suma prea mare. Eu am vorbit strict moral in ceea ce-l priveste pe el si sora lui. Apartamentul se poate vinde,exista posibilitati,dar numai in situatia in care valoarea lui ar depasi valoarea ipotecii. Dealtfel,daca n-ar fi asa,nici n-ar mai avea rost vanzarea,sau ar prefera sa-l lase sa-l ia banca.
asa gandesc si eu.atat timp cat tatal meu a girat cu casa pt mine stia ca nu va mai trai 18 ani,zic eu!A decedat la 79 de ani....avea 75 atunci.Legal ma interesa daca succesiunea se poate face .Imi doresc sa inteleaga ca nu o pot despagubi la pretentiile ei. Sunt constient ca are un drept legal si sincer as despagubi-o peste 14 ani daca are asa pretentii
..atunci se termina creditul meu.