avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mentinere in functie salariat pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mentinere in functie salariat pensionar

Salariatul meu angajat la o institutie bugatara finantata din fonduri proprii, depune cerere de pensionare in luna septembrie 2012 . nu primeste decizia de pensionare nici pana astazi, dar in noiembrie primeste pensia si pentru lunile din urma. Nu i-am incetet contractul de munca de drept conf. codului muncii deoerece am intrebat un jurist si a spus ca se considera acord tacit de continuare a activitatii.
Avand in vedere ca institutia este bugetara, m-am gandit sa nu ii incetez contractul mai ales ca postul devenit vacant se bloca si nu mai puteam angaja alta persoana in acest post.
Conform legii 329/2009 :
Cine poate cumula pensia cu salariul?
Pensionarii aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii,care beneficiază de o pensie mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, respectiv 2117 lei pentru anul 2012(Legea nr. 294/2011 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2012).
Conform legii pensiilor:
ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, urmãtoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limitã de vârstã; ......
Acum vine si intrebarea:
- Cum pot mentine salariatul in functie legal????????????
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 26 Februarie 2013
Nu exista acord tacit de continuarea activitatii .. incetarea c.i.m. este de drept , opereaza in baza legii...prin urmare, trebuia incetat c.i.m. si incheiat alt c.i.m. nou, in conditiile legii.
legea spune ca la bugetari postul devenit vacant in urma incetarii de drept se blocheaza.
Asta este legea si trebuie aplicata ... alte modalitati nu exista ....
ce sanctiuni pot primi in cazul unui control?
( nu mai spun de cele ale directorului)
Sanctiuni nu prea exista in legsilatia muncii pentru o astfel de situatie ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pensionar felicia2010 felicia2010 Buna seara Sotul meu este pensionar militar ,are o pensie de 1903 lei brut iar net 1705 lei acum mai primeste si o restanta de 41 lei brut din care net 35 ... (vezi toată discuția)
Drepturile banesti la iesirea la pensie pentru limita de varsta. alexand alexand Sunt salariat la Primarie in functia de muncitor calificat. In data de 30-11-2012 indeplinesc conditiile pentru pensionare pentru limita de varsta. In ... (vezi toată discuția)
Salariu maxim pensionari angajati in domeniul privat Clitan Clitan Buna ziua, Pentru pensionarii angajati din domeniul privat exista limita de salariu? Stiu ca pentru pensionarii angajatii in institutiile publice castigul ... (vezi toată discuția)