avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIE COPIL

Buna seara!Ma bucur enorm ca am dat de siteul dumneavoastra!Am si eu o inrebare!Am terminat somajul in data de 1.06.2012.
In luna decembrie am ramas insarcinata eu neavand un loc de munca!Cum pot face sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil?:(
Cel mai recent răspuns: dreams22 , utilizator 19:26, 25 Februarie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca, de exemplu, veti naste in septembrie 2013 cele 12 luni luate in calcul vor fi octombrie 2012 - septembrie 2013.

3. - Daca nu aveti venituri salariale in aceasta perioada, alte venituri din munca sau perioade asimilate nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Veti beneficia numai de alocatai de stat pentru copii de 200 lei lunar.
Va multumesc pentru mesaj!
Am inteles ca mai este o posibilitate,eu sunt casnica!Sotul lucreaza,dar nu as vrea ca el sa intre in concediu de ingrijire copil!Am inteles ca el ma poate lua ca ,coasigurat ce inseamna acest lucru si cu ce ma avantajeaza?
1. - Pentru ca dvs. puteti sta acasa cu copilul tatal acestuia poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, incepand cu data nasterii copilului si pana ce acesta va implini 2 ani.
- Adica nu va intra in CCC, va primi salariu pentru munca depusa si va mai primi, de la stat, 500 lei pe luna.

2. Pentru aceasta trebuie sa mearga la Primarie sa ia lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie (care sunt aceleasi ca si pentru indemnizatia pentru CCC, mai putin decizia de suspendare a contractului individual de munca).

3. - Deoarece nu aveti venituri este bine sa deveniti coasigurata sotului dvs. pentru a putea beneficia de serviciile medicale.
- Pentru aceasta sotul dvs. trebuie sa prezinte angajatorului sau urmatoarele acte:
*cerere depusa de angajat prin care solicita acest lucru;
*declaratia data pe propria raspundere precum ca are sotia in intretinere;
*copie certificatul de casatorie;
*copie carte de identitate sotie;
*adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca sotia nu realizeaza venit.

Iar eu voi mai primi 200 de lei alocatia 2 ani?Si cand trebuie facut acest lucru cu insertia?Mentionez ca sunt insarcnata in luna a- 3-a de sarcina!
Va multumesc din suflet pentru ajutor!
1. Veti depune actele la Primarie in termen de maximum 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.

2. Alocatia de stat pentru copii o puteti primi fie dvs. fie sotul.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Alina_Gabriela26 Alina_Gabriela26 Buna ziua! sunt o sotie insarcinata in 3 luni, si ma preocupa un lucru, sotul meu lucreaza de 2 ani, fara oprire, si as vrea sa stiu daca poate lua el ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil roxanagabriela12 roxanagabriela12 Buna ziua!Imi cer scuze pt deranj...am si eu o nelamurire si poate ma puteti ajuta dvs.Eu sunt insarcinata in 5 luni aproape si nu lucrez dinainte sa aflu ca ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ioanagliga ioanagliga Buna ziua Am si eu o intrebarea referitoare la primirea stimulentului de insertie. Sotul meu lucreaza si poate beneficia de primirea stimulentului de ... (vezi toată discuția)