avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua! sunt o sotie insarcinata in 3 luni, si ma preocupa un lucru, sotul meu lucreaza de 2 ani, fara oprire, si as vrea sa stiu daca poate lua el indemnizatia de crestere copil, si daca da, eu neavand servici, ma obliga cineva sa incep o activitate undeva sau nu ? dar daca sunt coasigurata, pot lua eu indemnizatia? astept un raspun, va rog frumos
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:03, 3 Aprilie 2015
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).

2. Daca tatal copilului indeplineste conditiile de mai sus el poate intra in CCC si poate beneficia de indemnizatia aferenta.

3. Faptul ca sunteti coasigurata sotului nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.

4. Va recomand o varianta mai buna din punct de vedere financiar:
- daca indeplineste conditiile pentru a intra in CCC tatal copilului poate solicita direct (fara sa intre in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani;
- adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar;

5. Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie o luati de la Primarie unde le si depuneti apoi.

6. Mai beneficiati si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Alina_Gabriela26 a scris:

... daca da, eu neavand servici, ma obliga cineva sa incep o activitate undeva sau nu ? dar daca sunt coasigurata, pot lua eu indemnizatia? astept un raspun, va rog frumos

Nu va obliga nimeni sa va angajati sau sa obtineti alt tip de venituri.

Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Calitatea de coasigurat nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

va multumesc frumos! mai am o intrebare, eu am domiciliu intr-un oras, sotul il are in alt oras! cu ce ne impiedica lucrul asta privind stimuletul de insertie ? va multumesc
Nu va impiedica acordarea stimulentului de insertie aceasta situatie.
va multumesc si va mai deranjez o data. noi cand ne-am casatorit nu ni s-a dat de nicaieri LIVRET DE FAMILIE! noi nu avem asa ceva, am vazut ca sunt necesare pt actele ce trebuie depuse la primarie, si inca o intrebare, aceasta cerere pentru stimulent de insertie, se depune inainte de nastere sau dupa nastere? va multumesc din suflet !

Alte discuții în legătură

In cazul meu este obligatoriu sa intre tatal o luna in ccc? crisana crisana Buna ziua.Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Urmeaza sa nasc,dar nu voi beneficia de concediu pentru cresterea copilului,tocmai de aceea ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda stimulentul de insertie? eu1983 eu1983 Situatia este urmatoarea : sotia nu beneficiaza de concediu de crestere copil iar sotul nu doreste sa intre in CCC , sotul poate primi stimulent de insertie , ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)