avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Evitare majorare cuantum pensie de intretinere minor.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Evitare majorare cuantum pensie de intretinere minor.

Va salut.
Speta mea este urmatoarea:
Am un copil minor rezultat in urma primei mele casnicii,el aflandu-se in prezent in custodia mamei.In prezent sunt recasatorit si nu am alti copii in intretinere.De curand fosta sotie a solicitat majorarea cuantumului pensiei de intretinere.In prezent insa veniturile mele sunt grevate de plata unor rate la institutii bancare insumand un procentaj de peste 95%.(practic din salariul net pe care il incasez imi mai raman cam 50 de RON,cheltuielile de intretinere ale familiei fiind cu greu suportate din venitul realizat de actuala sotie care primeste ca retributie salariul minim pe economie.Mentionez ca ratele pe care le am de platit le-am contractat in timpul celei de a doua casnicii(ele reprezentand un credit Prima Casa cu care am achizitionat un apartament si un credit de nevoi personale pe care l-am folosit la mobilarea si utilarea acestuia.Nu stiu daca acest lucru are vreo relevanta juridica dar am facut aceasta si pentru a asigura fiului meu un climat familial pozitiv in ceea ce ma priveste. Nu am intarziat niciodata cu plata pensiei de intretinere stabilita in urma deciziei de divort din 2007.Ma preocup in permanenta de situatia fiului meu cu care intretin legaturi fizice si afective permanente,in ciuda eforturilor sustinute ale mamei de a-l indeparta de mine.As dori sa stiu daca pot obtine nu o micsorare a cuantumului pensiei alimentare ci doar mentinerea ei la nivelul stabilit in urma deciziei de divort.(deci cererea de majorare a pensiei de intretinere formulata de mama minorului sa nu fie aprobata de instanta)in conditiile in care celelalte cheltuieli de intretinere ale mele si familiei mele actuale le suport cu foarte mare greutate doar din salariul(minim pe economie)al actualei sotii.Nici eu nici actuala mea sotie nu realizam alte venituri in afara de salarii.Nu sunt un tata rau si sunt constient de obligatiile legale dar mai ales morale pe care le am fata de fiul meu.Sunt doar foarte stramtorat financiar.Nu am contractat creditele respective decat pentru a cumpara un apartament(destul de modest) si de a-l utila cu minimul necesar.Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
gabi_br.ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:38, 25 Februarie 2013
Art. 527 NCC - Debitorul întreţinerii

(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.

(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

Pensia poate fi de max 25 % din venit.

Dificil pt instanta sa decida in acest caz.. pensia nu poate ramane la nivelul anului 2007 in conditiile in care si nevoile copilului au crescut si preturile si salariul dvs. Sunt totusi 6 ani de cand a fost stabilit ultima data cuantumul pensiei.
Pe de alta parte, daca se va stabili pensie la 25% din cat castigati acum, va baga in imposibilitate de plata a ratei si veti ajunge la executare silita.
Se va avea in vedere si cat e ca suma contributia dvs si de datoriile dvs si e posibil sa se ajunga la o solutie de mijloc.
Puteti solicita sa contribuiti cu aceeasi suma in bani si pana la suma ce se va stabili ( daca se va modifica, in natura ( daca va e mai usor)
in prezent platesc pensie de intretinere 260 de lei.instanta ar trebui sa tina cont ca in cazul in care nu voi mai putea plati ratele,voi fi executat silit,riscand sa ajung intr-o situatie cu mult mai grava ca aceasta din prezent,copilul putand fi grevat si de acest sprijin pe care il ofer in prezent.interesul copilului nu este si de a putea avea legaturi normale,permanente si cu tatal sau?
Incercati sa convingeti instanta ca aveti motive intemeiate sa cereti respingerea cererii. As insista pe faptul ca ajungeti la executare silita, veti avea de plata si chirie si nu veti mai putea asigura nici aceasta pensie.
N-as merge pe ideea asta "am facut aceasta si pentru a asigura fiului meu un climat familial pozitiv in ceea ce ma priveste", c-o puteati face si stand in chirie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cuantum pensie de intretinere de buna voie eagle_free eagle_free Buna ziua. Vreau sa ma interesez pentru un prieten care are obligatia platii pensiei de intretinere pentru un copil minor, fiind divortat de sotie. Pentru a ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere liviuliviuta liviuliviuta In anul 2006 am divortat si am fost obligat de instanta la plata unei pensii de 100 lei. Copilul avea la momentul divortului 1 an si 4 luni. In decembrie 2014 ... (vezi toată discuția)
Daca nu am nici un venit ,pot fii obligat sa platesc pensia de intretinere ? nottara68 nottara68 copilul are 19 ani si s-a inscris la facultate .Cat am lucrat iam platit pensia de intretinere dar din 20 ianuarie sint fara servici fara venit. De o luna sint ... (vezi toată discuția)