avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata cuantum pensie de intretinere de buna voie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata cuantum pensie de intretinere de buna voie

Buna ziua.
Vreau sa ma interesez pentru un prieten care are obligatia platii pensiei de intretinere pentru un copil minor, fiind divortat de sotie. Pentru a evita un litigiu, doreste sa plateasca de buna voie pensia de intretinere in limita posibilitatilor financiare si cu respectarea legii.
Este angajat cu contract de munca si are un salariu nu prea mare, oricum nu mult peste salariul minim pe economie. Pe de alta parte, are situatie dificila in sensul ca are o executare silita la executor pentru o rata la banca, in prezent avand stabilita o rata de executare silita de 400 lei/luna.

As vrea sa stiu urmatoarele:
1) Se poate lua ca baza de calcul a 1/4 din venitul permanent care trebuie sa il plateasca pentru intretinerea copilului minor: salariul de baza net si sporul de vechime, diminuat cu rata bancii? Ma gandeam, in situatia in care are acea executare silita poate beneficia de prevederile art. 527 alin. (2) din codul civil (posibilitatile de realizare a veniturilor) si de art. 529 alin. (1) cod civil (mijloacele celui care urmeaza a plati intretinerea) ?
2) In cazurile in care se datoreaza pensie de intretinere in cuantum de 1/4 din venitul minim pe economie, este vorba de venitul net minim pe economie?
3) Faptul ca nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: spre exemplu pentru ore suplimentare, este reglementat de vreun text de lege sau exista o jurisprudenta unde se precizeaza aceasta regula?

Va multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 12:19, 7 Februarie 2014
Cand e vorba de plata de bunavoie sau cf unei intelegeri intre parinti, ce zice legea conteaza mai putin. Poate plati sub sau peste limita impusa de lege.
Cand e vb de neintelegere si se apeleaza la instanta, procentul maxim e de 25% din venitul net. Tot la aprecierea instantei ramane daca se va tine cont ca omul are rate de platit sau nu.
Instanta poate stabili in suma fixa si atunci se va raporta la salariul de baza al salariatului sau in procent din venitul net, asta insemnand ca i se va retine cat se va stabili din venitul net ce cuprinde toate sporurile, bonificatiile.
Daca a ajuns la executare silita, i se poate stabili pensie de 1/ din salariul net lunar , iar poprire va avea doar pe 1/4 ca diferenta pana la jumatate din salariu, nu pe 1/3 cat are acum.

Ideea era ca sa anticipeze o plata corecta si legala pentru ca atunci cand va fi dat judecata de sotia nemultumita, sa i se respinga actiunea acesteia, el sa previna suportarea unor cheltuieli de judecata si asa mai departe. Mai mult, sotia ar putea sa solicite retroactiv pensia de intretinere nachitata la timp, si ma gandesc ca este mai bine sa plateasca de buna voie, la timp si sa plateasca cel putin la minimul impus de lege, daca situatia financiara nu ii permite mai mult.

Si de ce ar avea acum 1/3? Daca are un singur copil nu este pana la o patrime din venituri?

Poate cineva ma lamureste si despre rationamentul despre care am postat intrebarea mea nr. 3, ca pensia de intretinere se plateste la veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare?
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
eagle_free, utilizator
Cum pt ce e 1/3 ? Atat e poprirea pe salariu pt acel credit neplatit pt care a ajuns la executare silita.
La stabilirea in suma fixa a pensiei nu se iau in considerare venituri intamplatoare, ci cele constante. Insa daca omul munceste frecvent mai mult sau e platit la comision , se poate cere ca pansia sa fie calculata in procent din venitul net lunar.
Daca plateste de bunavoie pensie, poate cere sa plateasca in natura pensia, facand dovada ca a inteles ca de bunavoie sa contribuie la intretinerea copilului.


Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.

Modalitatile de executare Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.

Modificarea si incetarea pensiei de intretinere Art. 531
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Data de la care se datoreaza pensia de intretinere Art. 532
(1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.

Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Ar trebui si sa tineti cont ca daca se ajunge in instanta actiunea de cerere a stabilirii pensiei de intretinere nu se va respinge ci se va stabili cuantumul pensiei si data de la care trebuie sa plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere claniros7 claniros7 Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez... Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele ... (vezi toată discuția)