avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil

buna ziua.am si eu o intrebare copilul meu sa nascut pe 12.06.2011 si pe data de 1.09.2011 am bagat actele pt indemnizatie de copil(prenatalul)pt 2 ani de zile si vreau sa va intreb pana cand iau prenatalul pana cand copilul implineste 2ani sau pana la 1.09.2013ms(.precizez ca prenatalul il ia sotul meu k eu nu m-am incadrat si ca perioada dintre 12.06.2011si 01.09.2011 eu am fost in concediu medical si de aceia sotul nu a putut baga actele mai devreme)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:53, 6 Martie 2013
CCC se termina la data implinirii varstei de 2 ani a copilului ... in speta, la 12.06.2013.
1. Indemnizatia pentru CCC se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. Incepand cu ziua urmatoare (13.06.2013) inceteaza plata indemnizatiei pentru CCC.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4) și (5) încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...
poi atunci inseamna k indemnizatia pt copil se da 1an si 9luni daca imi da pana pe 12 iunie nu?
1. Legea nu spune ca indemnizatia pentru concediu crestere (CCC) copil se plateste timp de 1 an sau 2 ani.

2. Legea spune ca indemnizatia pentru CCC se plateste pana la implinirea varstei copilului de 1 an sau 2 ani (depinde pentru care varianta optati).
OUG nr.111/2010:
Art.15 (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si
stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea
concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este
depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

Intrucat actele pentru indemnizatie le-ati depus la data de 01.09.2011, trebuia sa primiti indemnizatia de la data terminarii concediului de maternitate ....

Alte discuții în legătură

Concedii alinaniku alinaniku Buna!Am si eu 2 intrebari 1. sunt insarcinatain 7 luni si pe 15 august fac un an de cand sunt angajata la firma respectiva...dak nasc dupa 15 august pot sa iau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc MisuMiha MisuMiha Buna ziua. Nelamuririle mele sunt legate de concediul prenatal/postnatal si indemnizatia de crestere a copilului. Povestea mea pe scurt este ... (vezi toată discuția)
126 de zile concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc trascaelena trascaelena Am intrat in concediul prenatal in data de 15 februarie 2012,am nascut la data de 24 martie 2012,adica am avut doar 38 de zile de concediu inainte de a ... (vezi toată discuția)