avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedii

Buna!Am si eu 2 intrebari 1. sunt insarcinatain 7 luni si pe 15 august fac un an de cand sunt angajata la firma respectiva...dak nasc dupa 15 august pot sa iau indemnizatia pt cresterea copilulu si concediul?
2.concediul prenatal cine il plateste patronul sau statul?(k eu am inteles k il plateste patronul dar el isi recupereza banii dupa aia de la stat prin TVA...e adevarat?)
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:43, 4 Iulie 2012
1/ Pentru a beneficia de concediul pentru cresterea copilului trebuie sa aveti venituri realizate in fiecare dintre cele 12 luni anterioare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
In cazul dvs. veti putea beneficia de acest concediu si de indemnizatia aferenta.
2. Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) este de 126 de zile calendaristice si se suporta din fondul national unic de asigurari de sanatate. Este platit de angajator, care ulterior poate face cerere de rambursare a sumelor de la casa de sanatate.
si daca nu-mi iau cele 126 zile de concediu prenatal , pot beneficia de ccc 2 ani?
Se poate, dar nu vad de ce nu ati lua concediul de maternitate?

OUG nr. 111/2010
ART. 15
(1) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere a copilului Simonasz Simonasz Buna ziua. As dori sa stiu cand trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului daca am dreptul la 126 de zile din care am avut din 7 ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si indemnizatia de crestere a copilului Alexandra-Ioana Alexandra-Ioana Buna ziua, sunt profesor in invatamantul prescolar si sunt insarcinata in 8 luni. Momentan sunt in concediu legal si incepand cu 1 septembrie as vrea sa imi ... (vezi toată discuția)