Buna!Am si eu 2 intrebari 1. sunt insarcinatain 7 luni si pe 15 august fac un an de cand sunt angajata la firma respectiva...dak nasc dupa 15 august pot sa iau indemnizatia pt cresterea copilulu si concediul?
2.concediul prenatal cine il plateste patronul sau statul?(k eu am inteles k il plateste patronul dar el isi recupereza banii dupa aia de la stat prin TVA...e adevarat?)
1/ Pentru a beneficia de concediul pentru cresterea copilului trebuie sa aveti venituri realizate in fiecare dintre cele 12 luni anterioare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
In cazul dvs. veti putea beneficia de acest concediu si de indemnizatia aferenta.
2. Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) este de 126 de zile calendaristice si se suporta din fondul national unic de asigurari de sanatate. Este platit de angajator, care ulterior poate face cerere de rambursare a sumelor de la casa de sanatate.
Se poate, dar nu vad de ce nu ati lua concediul de maternitate?
OUG nr. 111/2010 ART. 15
(1) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;