avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si indemnizatia de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua, sunt profesor in invatamantul prescolar si sunt insarcinata in 8 luni.
Momentan sunt in concediu legal si incepand cu 1 septembrie as vrea sa imi iau concediu medical.
Intrebarea si nelamurirea mea este urmatoarea: cum e mai bine sa imi iau incepand cu 1 septembrie concediu prenatal si dupa ce nasc sa intru in cel pentru ingrijirea copilului sau sa imi iau concediul prenatal incepand cu 1 august? Imi afecteaza intr-un fel sau altul salariul? Sau care este diferenta? Nici mediul de familie si nici secretarele de la scoala nu stiu sa ma lamureasca.
Cel mai recent răspuns: Alexandra-Ioana , utilizator 12:33, 7 August 2014
1. - Salariul dvs. nu este influentat de indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Salariul dvs. este cel prevazut in contractul individual de munca (CIM).
- Pentru concediul de maternitate si pentru concediul crestere copil (CCC) primiti indemnizatii platite de stat prin CJAS si respectiv AJPIS.

2. - Din cate stiu eu aveti concediu de odihna (CO) pana la 1 septembrie si ati luat indemnizatia pentru CO pentru toata perioada, adica pana la 1 septembrie.
- In acest caz este bine sa intrati in concediu de maternitate cu data de 1 septembrie pentru a nu restitui banii de CO pe luna august.

3. In concediu crestere copil (CCC) puteti intra cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
...

Art. 25.
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.

(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).


6. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) şi c);
...

(2) Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordã de la datele prevãzute la alin. (1) lit. a) - d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru creşterea copilului ori a încetat realizarea de venituri supuse impozitului.
Va multumesc pentru lamuriri!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil AndreeaAlexandra91 AndreeaAlexandra91 Cand ar trebuii dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului depus, la 42 de zile sau 126? Eu sunt in concediu prenatal din luna septembrie, pe 23 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tati biutza20 biutza20 Buna ziua.As vrea sa stiu de cand poate intra in concediul pentru crestere copil un tata, daca mama nu poate beneficia de acest drept deoarece nu a avut ... (vezi toată discuția)