avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 126 de zile concediul de maternitate si indemnizatia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

126 de zile concediul de maternitate si indemnizatia pentru CCC

Am intrat in concediul prenatal in data de 15 februarie 2012,am nascut la data de 24 martie 2012,adica am avut doar 38 de zile de concediu inainte de a naste.As dori sa stiu daca se platesc restul de zile ramase(88 zile) sau doar 42 de zile (cat e lauzia)? Si cand se depun actele pentru indemnizatie? Indemnizatia este platita incepand cu nasterea copilului sau dupa terminarea celor 42 de zile sau 88 de zile? va multumessc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:03, 3 Aprilie 2012
1. Se plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile) indiferent de cum le-ati luat, inainte si dupa nastere.

2. Actele pentri indemnizatia pentru CCC se depun la Primarie in termen de maximum60 de zile lucratoare de la data la care doriti sa intrati in CCC.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
trascaelena a scris:

Am intrat in concediul prenatal in data de 15 februarie 2012,am nascut la data de 24 martie 2012,adica am avut doar 38 de zile de concediu inainte de a naste.As dori sa stiu daca se platesc restul de zile ramase(88 zile) sau doar 42 de zile (cat e lauzia)?



Se plateste indemnizatia de concediu de maternitate pana la implinirea celor 126 de zile,dar doar daca dvs.veti solicita medicului sa va elibereze certificat medical in continuare dupa expirarea certificatului de 42 de zile obligatorii.In acest sens ,solicitati si angajatorului dvs. sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte nr. total de zile de concediu de maternitate (prenatal +postnatal-42zile)de care ati beneficiat.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediile prenatal si postnatal, 126 de zile? ginutz_a ginutz_a buna ziua, legea maternitatii stiu ca s-a modificat cu alegerea intre 1 an si 2 ani de stat in concediu de crestere copil. nu stiu insa daca s-a schimbat ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului pentru indemnizatia pentru cresterea copilului caprice28 caprice28 Buna ziua, Sunt in concediul prenatal cel de 126 de zile de la data de 1 februarie. Eu urmeaza sa nasc pe 20 martie. Intrebarea mea este cand trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului carmen f carmen f Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)