avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile pentru a se depune dosarul. Ma intereseaza acest lucru deoarece dureaza in medie intre 4-6 luni pana ce statul binevoieste sa-ti faca plata( am multe cunostiinte care asa au patit).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 11 Martie 2011
Da, dosarul pentru indemnizatia pentru CCC se poate depune dupa ce terminati cele 42 de zile de concediu postnatal.
Multumesc pentru raspuns. Prin urmare dupa nastere , pe langa cele 42 de zile, voi fi platita de catre angajator si pentru restul zilelor pana la 126 de zile.
1. OUG 111/2010 spune:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
2. Norma de aplicare a OUG 111/2010 spune:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

3. De aici eu inteleg ca indemnizatia se acorda dupa incetarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului. Adica daca concediul de maternitate se termina mai devreme de a 43-a zi de la nastere veti primi indemnizatie din a 43-a zi de la nastere.

4. Angajatorul va plateste tot concediul de maternitate si apoi recupereaza toata suma de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea dosarului pentru indemnizatia pentru cresterea copilului caprice28 caprice28 Buna ziua, Sunt in concediul prenatal cel de 126 de zile de la data de 1 februarie. Eu urmeaza sa nasc pe 20 martie. Intrebarea mea este cand trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediile prenatal si postnatal, 126 de zile? ginutz_a ginutz_a buna ziua, legea maternitatii stiu ca s-a modificat cu alegerea intre 1 an si 2 ani de stat in concediu de crestere copil. nu stiu insa daca s-a schimbat ... (vezi toată discuția)