Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile pentru a se depune dosarul. Ma intereseaza acest lucru deoarece dureaza in medie intre 4-6 luni pana ce statul binevoieste sa-ti faca plata( am multe cunostiinte care asa au patit).
Multumesc
Multumesc pentru raspuns. Prin urmare dupa nastere , pe langa cele 42 de zile, voi fi platita de catre angajator si pentru restul zilelor pana la 126 de zile.
1. OUG 111/2010 spune: Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
2. Norma de aplicare a OUG 111/2010 spune: Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
3. De aici eu inteleg ca indemnizatia se acorda dupa incetarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului. Adica daca concediul de maternitate se termina mai devreme de a 43-a zi de la nastere veti primi indemnizatie din a 43-a zi de la nastere.
4. Angajatorul va plateste tot concediul de maternitate si apoi recupereaza toata suma de la Casa de Asigurari de Sanatate.