avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediile prenatal si postnatal, 126 de zile?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediile prenatal si postnatal, 126 de zile?

buna ziua,
legea maternitatii stiu ca s-a modificat cu alegerea intre 1 an si 2 ani de stat in concediu de crestere copil.
nu stiu insa daca s-a schimbat ceva si cu privire la concediu prenatal si postnatal. acesta este tot de 126 zile?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:21, 7 Aprilie 2011
Dupa ce ai nascut, ai dreptul la concediu postnatal de 42 de zile, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile. Aceasta perioada, de circa patru luni, ti se acorda obligatoriu
daca intru in concediu prenatal cu 1 luna inainte de a naste si apoi stau doar 42 zile dupa nastere, urmand sa depun dosarul pt indemnizatie mai devreme se poate?
pot renunta la restul de zile ramase din cele 126?
1. OUG 111/2010 si Normelede aplicare nu permit asa ceva. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC numai dupa efectuarea intregului concediu de maternitate (126 de zile).

2. Din OUG 111/2010:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

126 de zile concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc trascaelena trascaelena Am intrat in concediul prenatal in data de 15 februarie 2012,am nascut la data de 24 martie 2012,adica am avut doar 38 de zile de concediu inainte de a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului carmen f carmen f Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile ... (vezi toată discuția)