avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Partaj. Contraexpertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Partaj. Contraexpertiza

As dori daca cineva poate sa ma ajute cu cateva informatii. Sunt in proces de partaj cu fostul sot, si s-a realizat expertiza cu care nu sunt de acord, este o valoare foarte mare comparativ cu valoarea pietei, de aceea o sa fac comentarii la aceasta mai intii, dar nu stiu ce sanse am sa se modifice si sa se refaca expertiza.
In cazul in care voi cere expertiza cu 3 experti, si valoarea de expertiza va iesi mult mai mica fata e cea actuala si eu sunt de acord, dar fostul sot nu, pot fi amandoua anulate de catre judecator din cauza diferentei mari intre expertize? Sau se va lua ca valoare buna cea cu 3 experti, din moment ce vor fi 3 opinii contra una. Asa zic eu dar nu stiu daca asa se si aplica. Daca cineva poate sa ma sfatuiasca.
Daca nu voi fi de acord nici cu contraexpertiza, pot sa cer vanzarea casei la licitatie si in functie de cota parte a fiecaruia sa se imparta banii?
Sau facandu-se contraexpertiza sunt obligata de judecator la plata sultei?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:57, 3 Martie 2013
Instanta va hotari care dintre vele doua expertize va fi cea buna. Nu se vor anula din cauza diferentei mari de valoare .Indiferent de rezultatul expertizei daca partile nu doresc atriobuirea in natura a imobilului se va scoate la licitatie.
Daca expertiza s.a facut deja, trebuie sa faceti obiectiuni prin care sa solicitati refacerea expertizei. Expertiza are o valoare f importanta in partaj si aproape sigur va stabili valoarea sultei.
Buna seara si multumesc pentru raspuns! Expertiza s-a facut deja, si are o valoarea foarte mare fata de pretul de pe piata. Am intentia sa fac obiectiuni, dar nu stiu daca expertiza se va putea reface si daca experta isi va asuma greselile, pentru ca din punctul meu de vedere sunt greseli, intentionate sau nu in prima expertiza. Valoarea de expertiza este cu 17% mai mare decat efectiv declarat investiti in casa. Bazat in comentariile mele expertul este obligat sa refaca expertiza sau nu? cine poate decide daca comentariile mele sunt justificate pt a cere refacerea expertizei sau ramane la latitudinea expertului?
In mesajul de mai sus am gresit eu, prima expertiza s-a realizat, si vroiam sa stiu daca si dupa contraexpertiza cu 3 experti si nu sunt de acord cu valoarea, se poate inca merge pe vanzarea la licitatie.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
AlinaNegrut, utilizator
Pentru efectuarea expertizei, expertul are in vedere acte normative pe care le mentioneaza in raportul intocmit.
Dvs. puteti face obiectiuni in scris la raportul de expertiza deja intocmit, pe care le depuneti la dosarul cauzei, avand in vedere concluziile expertului mentionate in raportul de expertiza si incadrarea concluziilor in articole de lege/ normative, etc. Daca puteti prezenta documente care sa va sustina punctul de vedere, este bine sa le anexati la obiectiunile formulate de dvs.
Raportul de expertiza si obiectiunile dvs. vor fi analizate de catre instanta de judecata, care poate dispune expertului sa aduca lamuriri suplimentare/ sa completeze raportul cu noi date, etc. sau poate respinge obiectiunile formulate de dvs.
Expertul va fi obligat de catre instanta sa raspunda la noile mentiuni/ precizari, etc. ale instantei mentionate in incheierea de sedinta. Raspunsul expertului se depune in scris la dosarul cauzei.
Daca nu veti fi de acord cu noile precizari/ mentiuni/ incadrari si instanta va accepta cererea dvs., puteti solicita o contraexpertiza, pentru care instanta va desemna un alt expert/ specialist tehnic judiciar (eventual 1-3 experti/ specialisti).
Dvs.puteti solicita in plus, un expert parte (il nominalizati din lista expertilor/ specialistilor tehnici judiciari publicata pe site-ul MJ, de aceeasi specialitate cu expertul/ specialistu/ desemnat de catre instanta, sa efectueze contraexpertiza), pe care il veti plati separat, dvs. in baza unui contract care se va anexa la dosarul cauzei. Expertul parte va participa impreuna cu expertul desemnat de catre instanta la efectuarea contraexpertizei si va aviza raportul intocmit de catre expertul desemant de catre instanta, daca va fi de acord cu concluziile expertizei. Daca nu este de acord, va intocmi un raport separat, in care va preciza de ce nu este de acord cu concluziile din raportul expertului desemnat.
Toate rapoartele se depun la instanta de judecata.
Instanta va decide avand la dispozitie toate datele din dosar si rapoartele de expertiza.
Tot instanta va decide sia supra eventualei dvs. cereri de scoatere a imobilului la licitatie.
In cazul vanzarii la licitatie, pretul fiind peste val. pietei nu se va prezenta nimeni la prima licitatie si pentru cea de-a dou-a, pretul o sa scada cu 25%.Asa ca nu mai cheltuiti cu alta contraexpertiza......

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza ContSters315143 ContSters315143 Am un raport de expertiza tehnica judiciara aprobata si semnata de trei experti-unul principal si doi alesi de parti. Una dintre parti a facut obiectiuni in ... (vezi toată discuția)
Partaj- expertiza cornelmunteanu2000 cornelmunteanu2000 Pentru evaluarea unui imobil, instanta a dispus efectuarea unei expertize de catre un expert desemnat de instanta. Atat eu cat si partea adversa am angajat ... (vezi toată discuția)