avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... contraexpertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

contraexpertiza

Am un raport de expertiza tehnica judiciara aprobata si semnata de trei experti-unul principal si doi alesi de parti. Una dintre parti a facut obiectiuni in nume propriu (nu prin expertul parte ales de ea) in urma carora raportul de expertiza a fost modificat.
In defavoarea celeilalte parti. Aceasta parte poate cere contraexpertiza? Care ar fi principalele motive ale acestei solicitari si cine are obligatia de a le prezenta? Partea vatamata sau expertul-parte desemnat de aceasta? Daca se accepta de instanta contraexpertiza, cine numeste noul expert- partea interesata sau instanta ? (expertul principal nu a fost desemnat de parti si nici ales aleatoriu ci NUMIT de instanta)
Multumesc celor care raspund!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 22:33, 30 Noiembrie 2014
Este hazardat a emite opinie privitor la eventualele motive/cereri pentru contraexpertiza
Cererea se face de catre partea interesata
Noul expert estre dispus de catre instanta de judecata
Modificarea raportului de expertiza putea fi facut numai daca instanta de judecata accepta obiectiunile formulate de o parte in proces. Modificarea reprezinta raspunsul dat de experti la obiectiunile formulate.
In conditiile in care expertiza initiala a fost facuta de 3 experti, care au semnat-o fara obiectiuni, modificarea expertizei/ raspunsul la obiectiunile formulate trebuie sa cuprinda punctele de vedere ale tuturor celor 3 (semnare raport de expertiza modificat sau punct de vedere separat, mentionat in scris intr-un raport separat).
Partea care nu este multumita de concluziile din raportul de expertiza modificat, poate formula in scris, obiectiuni, care se prezinta instantei de judecata.
Toate aceste documente se analizeaza de catre instanta de judecata si se da o hotarare. Instanta de judecata poate dispune o contraexpertiza (la cererea partii interesate), numai daca noile obiectiuni formulate sunt apreciate ca intemeiate si daca din documentele existente la dosarul cauzei, pana la acel moment, nu rezulta elemente suficiente pentru a da o hotarare.
Pentru contraexpertiza, instanta de judecata numeste/ alege din lista MJ 1-3 experti.
Expertul parte nu formuleaza obiectiuni in numele partii in proces care l-a solicitat instantei si careia i-a fost aprobat de catre instanta de judecata.
Expertul desemnat sa efectueze expertiza tehnica judiciara si expertii parte solicitati de partile in proces si aprobati de catre instanta de judecata, au aceeasi specializare de expertiza si participa impreuna la expertiza. Toti vizulaizeaza locul (dupa caz), analizeaza aceleasi documente aflate la dosarul cauzei si/ sau puse la dispozitie de catre partile in proces, se refera la aceleasi acte legislative si isi formuleaza concluzii. Daca concluziile sunt diferite, expertul care nu este de acord cu concluziile formulate in raport, intocmeste un raport separat in care isi sustine punctul de vedere.
Semnatura pe raport a tuturor expertilor arata instantei ca toti sustin concluziile raportului de expertiza anexat la dosarul cauzei.
Multumesc mult d-lui gigipopa. Pentru operativitate si calitatea informatiilori solicitate. Si pentru marele ajutor in intelegerea expertizei tehnice ( meseria mea nu are profil tehnic, dar modul in care imi oferiti detalii este perfect)
Pentru ca instanta sa admita efectuarea unei noi expertize (contraexpertiza) este necesar ca partea interesata sa o solicite, iar solicitarea trebuie argumentata temeinic si pe baze tehnico-stiintifice,in sensul ca concluziile expertizei deja efectuata nu corespund realitatii. Este recomandabil ca aceasta argumentare sa o faca expertul consilier al partii care solicita efectuarea noii expertize.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc dle Cioan. Asa ma gandeam si eu sa procedez. Logica dvs este f.f buna.

Alte discuții în legătură

Raport expertiza tehnica in constructii IrinaAndries IrinaAndries Buna ziua! In cadrul unei proceduri de asigurare de probe s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in constructii si instalatii. Expertul tehnic in ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)