Suntem in urmatoarea situatie:
-sotul decedat , avind copii dintr-o casatorie anterioara.
In cazul succesiunii , copii au dreptul la cota parte din imobil , precum si cota din depozitele de la banci sau numai din imobil?
Va multumesc !
Copiii au cota din intreaga masa succesorala, adica din averea ce a apartinut sotului decedat: casa, bunuri mobile din casa chiar si depozite bancare. Pentru identificarea masei succesorale este posibil sa fie nevoie de actiune in instanta.
Av. C.S. ( cristinascripa@yahoo.com)
Din întraga succesiune.
Din întreaga succesiune.
da
Da! in principiu descendentii defunctului au cota parte din intreaga masa succesorala (Dumneavoastra ca sot supravietuitor aveti 1/4 daca veniti in concurs cu mostenitorii din clasa 1). Insa solutia este totusi nuantata dupa urmatoarele cazuri: daca imobilul este bun propriu al sotului, este bun comun sau este bun propriu al dumneavoastra. Daca este bun propriu al sotului veti mosteni doar o cota de 1/4 din imobil; daca este bun comun, mai intai se va stabili care este cota dreptului de proprietate pe care o aveti din imobil (pentru ca in timpul casatoriei toate bunurile dobandite sunt in regim de pr. comun in devalmasie, deci fara a cunoaste cota parte din dr de pr) urmand ca doar partea de cujus-ului din imobil sa intre in masa succesorala. Iar dumneavoastra aveti cota parte din aceasta masa. Daca insa insa imobilul este bun propriu al dumneavoastra, evident acesta nu face parte din masa succesorala. Dar in afara de cota pe care o aveti venind la mostenire in concurs cu descendentii mai aveti alte doua drepturi: un drept special la mostenire asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta (asupra acestor bunuri nu suportati concursul altor succesori) si un drept de abitatie asupra casei sau apartamentului (daca ati locuit impreuna cu defunctul in ea, la data deschiderii mostenirii; nu aveti alta locuinta proprie si daca defunctul nu a dispus altfel prin testament - acest dr de abitatie dureaza pana la data iesirii din indiviziune, dar cel putin un an de la deschiderea mostenirii sau pana la recasatorirea sotului supravietuitor).