avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Participatie improprie, din culpa sau prin ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Participatie improprie, din culpa sau prin "prostire"

Buna seara. In cazul unei fapte prevazute de legea penala, privind fals in inscrisuri,inselaciune,. Este vorba de 4 persoane , din care 2 martori care au fost si ei implicati fara a cunoaste eventualele cosecinte si fara a sti ca unul dintre ei doreste sa savarseasca o infractiune prevazuta de codul penal. Bun , sa incepem prin persoana A care este un recidivist, persoana B care este o persoana care a fost prostita,iar C si D persoane care au lucrat in depozit si avand si functia de sofer. Persoana A racoleaza persoana B , i propune sa preia o societate comerciala si sa scoata instrumente de plata. Persoana B sub stresul unor datorii accepta. Doar ca A ii spune ca ar fi bine sa isi faca un buletin fals si astfel nu ii vor veni tot felul de acte si instiintari de la registru comertului, sub promisiunea ca A va prelua dupa un termen de 1 luna societatea comerciala pe numele sau,motivand ca nu poate prelua la data cumpararii societatii pentru ca el este asociat intr-o alta societate. B din greseala si din impuls actioneaza asupra cumpararii societatii comerciale ,sub un act de identitate falsa. Aceasta persoana B , nu stia, nu banuia ca persoana A va savarsi infractiuni economice,adica inselaciune. Persoana B cunoaste persoana A ca fiind un "om de afaceri' vazand ca nu are probleme cu politia, avand un depozit comercial, avand dispobili financiar. Toate au fost derulate conform intelegerii iar persoana B a fost motivata de persoana A , cu eventuale comisioane dupa vanzarea eventualelor materiale ,pe care persoana A promitea ca le cumpara la pret redus si dupa un adaos va iesi cu profit. Dupa aproximativ o luna persoana A merge cu persoana B la un notar ,unde se realizeaza vanzarea societatii comerciale si ii ramane persoanei A obligatia de a transcrie societatea. In acea luna persoana A , elibera file cec fara acoperire , se folosea de numele persoanei B la contractarea produselor. Persoana B a semnat o fila cec ,doar a semnato. Persoana B a gresit si stie ca a savarsit o infractiune facandusi un buletin fals, dar acesta nu stia ce avea de gand sa faca persoana A. Intrebarea este , Persoana B de ce este acuzata de inselaciune? daca nu a stiut ce face perosna A, ei intalninduse rar in timpul acela. si Daca persoana B poate avea participatie improprie sau din culpa. In faza de urmarire B a avut mandat de arestare pentru 29 de zile iar A, fiind recidivist( dupa cateva documentari) a fost judecat in stare de libertate iar ulterior a fugit din tara, avamd alte 2 condamnari pentru inselaciune si una pentru conducere fara permis. iar martorii , acele peroane C si D ,nu trebuiau chemati si ei la interogatoriu,la cercetari,marturii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 14:16, 4 Martie 2013
Infracţiunile sunt concurente atunci când a doua infracţiune este săvârşită înainte ca pentru prima infracţiune concurentă să se fi pronunţat o hotărâre definitivă de condamnare. Dacă a doua infracţiune se săvârşeşte ulterior rămânerii definitive a hotărârii pentru prima infracţiune comisă de aceeaşi persoană, nu mai este vorba despre concurs ci despre recidivă postcondamnatorie.
Contopirea ar fi mai avantajoasă , chiar dacă se aplică spor , la recidivă sporul este mai mare.
Bun , in acest caz trebuie vazuta data fiecarei infractiuni . Se poate aplica suspendare la ambele infractiuni chiar daca se da cate 3 ani cu suspendare>?
De exemplu o infractiune a fost savarsita in 06.2010 iar doua in ala.10.2010. Pentru a doua infractiune daca se da suspendare, se poate primi si pentru prima? Precizez ca pentru prima infractiune este inca in faza de urmarire pen
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
dumutaadrianred, utilizator
s-au mai vazut cazuri dar din ce am observat eu instanta cred ca nu avea cunostinta ca inculpatul avea 2 dosare pe rol si asta chiar daca erau la aceeasi instanta numai ca la complete de judecata diferite.
pt a vedea daca sunt concurente infractiunile trebuie vazute datele la care s-au epuizat cele doua infractiuni si datele cand au ramas definitive pedepsele

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals si uz de fals si inselaciune. dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua. O persoana are 2 dosare, unul de fals si uz de fals iar al doilea pentru inselaciune. Prima infractiune este savarsita in decembrie 2007 dar ... (vezi toată discuția)
Proces penal prea lung dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua. Am citit un dosar in care un amic de al meu este inculpat. Sunt 2 persoane care au savarsit infractiuni ce privesc inselaciunea, fals in ... (vezi toată discuția)
Inselaciune-alcool animacikaa animacikaa daca sunt in termen de incercare (condamnat pt inselaciune) si in perioada de incercare sunt prins conducand masina in stare de ebrietate voi fi condamnat ca ... (vezi toată discuția)