avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita asociat firma
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita asociat firma

Buna! Poate maputeti ajuta cu un raspuns sau un sfat:
In 2008 am avut o firma (SRL) pe care asociati erau mama si soacra mea. Am contractat atunci un credit in valoare de 12000E care a fost garantat cu un bilet la ordin semnat de mama mea. Ulterior, datorita crizei afacerea incet incet a murit, nu am mai avut bani sa platim ratele si banca a trecut la executarea silita a creditului.Firma apare la ORC ca fiind " ïn lichidare"pt ca nu am ami depus bilantul.
Astazi, mama mea a primit o citatie de la un executor judecatoresc cum ca are de platit in termen de 5 zile cheltuieli de executare silita(foarte mari). Mama mea e in prezent somera si apartamentul in care sta nu este intabulat pe numele ei(are doar contract de vanzare cumparare fara intabulare la notar). Alte bunuri nu detine. Imi puteti spune ce se va intampla daca nu plateste? La ce sa ne asteptam? Ce putem face?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: BEJ Sahlian , Executor judecatoresc 18:33, 27 Februarie 2013
trandafir2 a scris:

Bilet la ordin avalizat de persoana fizica (eventual si de catre sot/sotie) este o capcana des folosita de banci. DA, in baza acestui BO avalizat, s-au facut executari silite pe persoana fizica (din pacate).

Fiti amabil va rog si spuneti-mi de ce considerati avalul ca fiind o capcana! (si nu ne referim strict la banci pentru ca BO poate fi emis in favoarea oricui (societate, PF etc) nu doar in favoarea unei banci/institutii financiare)
Nu vreau ca prin acest raspuns sa deraiem off topic, insa va explic de ce am scris "capcana".
Din punctul meu de vedere, atunci cand esti pus sa avalizezi un BO in 99% din cazuri nu iti explica nimeni care sunt riscurile sau ce inseamna acest lucru, care sunt implicatiile juridice.
Bancile cer avalizarea in nume personal, motivand de cele mai multe ori ca fiind o formalitate.
Un exemplu banal: Sotul are o firma, vrea un credit, banca ii cere garantii, dar si sa semneze niste BO, atat el (sotul) cat si sotia ... o formalitate. Sotul si sotia, oameni simpli, fara studii juridice semneaza, fara sa stie ca daca firma respectiva are probleme, ei (inclusiv sotia) vor raspunde cu casa la o adica. NImeni, nu le spune adevarul. Nimeni! Sunt victime sigure in 99% din cazuri, habar nu au la ce se expun. Practic, nu stiu ce ii asteapta. Daca ar stii, eu cred ca s-ar gandii de doua ori inainte de a semna.

Sunt convins ca in cazul prezentat in acest topic, mama doamnei, atunci cand a semnat BO, nu stia ca prin asta practic isi pune imobilul sau veniturile personale in pericol, daca ar fi stiut, cred ca nu ar fi semnat.
Domnule trandafir,

bancile nu sunt societati de binefacere. Asociatii sunt cei care trebuie sa raspunda pentru faptele lor. Daca vor credit, trebuie sa garanteze. Bancile nu dau credite cu forta. In general asociatilor li se explica foarte bine ce inseamna avalizarea unui bilet la ordin, dar sunt cu urechile infundate pentru ca au nevoie de acel credit. Dupa ce, societatea falimenteaza, uita si explicatia si spun ca au fost indusi in eroare.

Sa fim seriosi. Marilor manageri cu 200 de lei capital social, invatati sa fiti responsabili. mediul antreprenorial nu este pentru oricine. Iei imprumut de la banca si te joci cu banii, daca nu iese dai din umeri. Banca da imprumut nu pomana, asadar banii ii dati inapoi di n propriul buzunar, daca afacerea nu iese. Toata lumea da vina pe criza in loc sa isi recunoasca incompetenta antreprenoriala.
Doamna, chiar daca imobilul nu e intabulat, banca poate cere intabularea, in calitatea sa de creditor si sa execute ulterior bunul. Cu siguranta mama dvs figureaza cu bunul la Finante, asa ca executorul il va descoperi imediat.
Platiti cash sau cu casa, dumneavoastra alegeti.
Bine ca mai raspund si alti utilizatori la astfel de probleme ca altfel sunt acuzat de subiectivism.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Linie credit neplatita mayday147 mayday147 In urma unei afaceri \"deosebite\", am ramas la banca cu o linie de credit (pe firma) de 15000EUR neplatita. Contractul a fost semnat de catre mine (asociat ... (vezi toată discuția)
Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Executare credit cu garantii per aval pe firma ContSters225650 ContSters225650 Am o problema legata de un credit pe firma care e de 3 ani si care nu il mai pot plati ,creditul este cu garantii per aval cu bilete la ordin avalizate de ... (vezi toată discuția)