avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Am achizitionat un serviciu fara factura si am luat ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Am achizitionat un serviciu fara factura si am luat teapa. Mai pot face ceva?

Buna ziua,

In urma cu aprox 1 luna am contactat o firma de programare pentru a realiza un site. Unul dintre asociati mi-a propus sa-l faca el personal, fara sa implice firma. Am fost de acord si a facut site-ul. Problema e ca softul folosit pentru realizarea site-ului a fost unul trial, cu perioada de incercare de 30 de zile, iar acum primesc mail-uri de la detinatorul licentei pentru respectivul program, cerandu-mi sa dezinstalez soft-ul de pe site.

Problema este ca respectivul programator nu mi-a dat nici o factura pentru serviciul prestat. Mentionez ca am pe mail conversatii cu el (el foloseste adresa de mail a firmei) din care reiese ca el a realizat site-ul. Dar de bani si softurile folosite nu se pomeneste nicaieri.

Am vreo sansa sa imi recuperez banii de la el?
Cel mai recent răspuns: ionutvd , utilizator 12:29, 27 Februarie 2013
Va recomand contactarea organelor de conducere ale firmei, detalierea celor intamplate si solicitarea remedierii problemei.
In cazul in care nu veti gasi intelegere, formulati o plangere penala impotriva programatorului pentru inselaciune, urmand sa va constituiti parte civila in procesul penal care se va deschide (astfel recuperandu-va si banii achitati).

Mult succes
In primul rand va multumesc pentru raspuns.

Programatorul respectiv este asociat al firmei, am vorbit cu administratorul acesteia si a zis ca nu e problema lui si a firmei din moment ce nu avem contract sau factura, il trateaza ca pe un proiect personal al programatorului.
Am vreo sansa de castig intr-un proces impotriva programatorului, in conditiile in care nu am ca dovezi decat mail-urile de la el in care discutam despre cum sa faca site-ul?
Care ar fi costurile aproximative al unui astfel de proces?
Si o ultima intrebare, in cazul in care castig procesul, imi pot recupera banii cheltuiti in cadrul procesului?

Multumesc anticipat.
Din cate inteleg, dvs. ati achitat o suma de bani pentru niste servicii, insa au fost prestate alte servicii de o calitate inferioara (vi s-a livrat un soft pentru o perioada de proba). In concluzie, ati fost indus in eroare, cu buna stiinta de catre programator, care acum refuza sa va returneze banii.
In opinia mea, asa cum am mai mentionat, sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Asadar, consider ca aveti toate sansele declansarii urmaririi penale impotriva programatorului, urmand sa va recuperati prejudiciul in cadrul procesului penal ce se va deschide (inclusiv cheltuielile de judecata).
Costurile cu intreaga procedura au o natura subiectiva, depinzand foarte mult de onorariul avocatului (in masura in care veti dori anajarea unui avocat) si de desfasurarea cauzei.

Mult succes
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Andrei Dina, Avocat
E corect ce spuneti dumneavoastra, insa la fel cum eu sustin ca nu mi-a spus ca softul e trial, el sustine ca m-a avertizat ca softul e trial si ca voi fi nevoit sa cumpar licenta.
Pot demonstra ca am dreptate, in conditiile in care nu am semnat nimic cu el si nu am nici o factura pentru serviciul prestat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionare serviciu fara factura = teapa. cum pot proceda? ionutvd ionutvd Buna ziua, In urma cu aprox 1 luna am contactat o firma de programare pentru a realiza un site. Unul dintre asociati mi-a propus sa-l faca el ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta geoedi geoedi Buna ziua Detin o agentie de turism si in urma cu un an am prestat servicii catre un client, persoana juridica, un SRL, SRL care nu mi-a achitat facturile. Si ... (vezi toată discuția)
Unde pot depune o plangere pentru inselatorie? JO678 JO678 Buna ziua! Am aplicat la o \"companie\" de recrutare forta de munca pentru un job in strainatate, mai exact in Elvetia. Dupa aplicare, prin trimiterea unui CV ... (vezi toată discuția)