avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare gresita - proprietar \\"casatorit\\", in ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare gresita - proprietar "casatorit", in loc de "necasatorit" - cum este corect

Buna ziua!
Avem si noi o problema, soacra mea vrea sa vanda un apartament pe care este doar ea proprietara, sotul murind in 1990, iar apartamentul a fost cumparat in anul 1992 de la stat. Problema este ca ea apare in contractul de vanzare-cumparare ca nu este casatorita, insa in 2008 cand a facut cadastru si intabularea, in intabulare i-au gresit starea civila si au trecut-o casatorita.Ea vinde acum apartamentul catre cineva care credit prima casa, iar de la banca i-au spus sa mearga la un notar pentru a face o rectificare la acea intabulare.
Intrebarea mea este daca se poate face asa, sau cum se poate rezolva aceasta problema si cat timp ar dura, suntem presati sa rezolvam cat mai urgent.
Va multumesc foarte mult si o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:17, 26 Martie 2013
Pe cei de la banca nu ar trebui sa ii intereseze daca soacra e , sau nu e casatorita , atat timp cat ea e unic proprietar asa cum scrie si in incheierea de intabulare si in actul de vanzare cumparare .
Pentru a corecta totusi greseala, (care nu este a proprietarului ) soacra dvs trebuie sa mearga la Cartea Funciara cu actul de vanzare cumparare al apartamentului pentru indreptare de eroare materiala.
Aceasta operatiune este scutita de taxa si dureaza putin.
Va multumesc pentru raspuns, dar se pare ca problema vine din alta parte, adica din contractul de vanzare-cumparare unde este rubrica :''Cumparatorul declar ca sunt/nu sunt casatorit'', iar cei care au facut contractul la momentul respectiv, s-a cumparat de la IMOBILIARA RA, au sters in acea rubrica exact acest text ''sunt/n '' si a ramas '' u sunt casatorit'' si toti interpreteaza ca este casatorita, deci greseala este in contract.
Ce am putea face in cazul asta, suntem disperati
Va multumesc!
Poate ca imi scapa mie ceva ... dar eu asta inteleg :
-in 1990 moare sotul
-in 1992 vaduva fiind cumpara apartamentul = ea unic proprietar
-in actul de vanzare cumparare apare " nu sunt" casatorita= necasatorita (cum era si de fapt)
-cine si pe ce baza interpreteaza ca este casatorita ???????
-s-a recasatorit intre timp ? ok, in acte va apare casatorita dar apartamentul este dobandit pe cand era singura si il va vinde SINGURA fara sa o doara capul de nimeni.
Importanta starii civile a vanzatorului - se refera la art. 322 din Codul Civil, in sensul ca si un apartament proprietatea exclusiva a unei persoane (apartament locuinta familiei) nu se poate vinde decat cu acordul celuilalt sot de a instraina locuinta familiei.

In primul rand sa faceti (printr-un notar) o cerere de rectificare a cuprinsului cartii funciare, este o eroare materiala a cartii funciare si se rezolva in cateva zile.

In al doilea rand, poate nu ar fi rau sa obtineti (tot cu ajutorul unui notar) un extras de stare civila a soacrei dumneavoastra, cu toate mentiunile despre ce modificari de stare civila au survenit in viata acesteia. Din acel document va reiesi faptul ca e vaduva din anul 1990 si ca in anul 1992 nu era casatorita cand a cumparat.
Pentru indreptarea erorii nu trebuie neaparat sa va adresati notarului. Mergeti la biroul de cadastru si publicitate imobiliara de care apartine imobilul dvs sifaceti o cerere de indreptare a erorii din cartea funciara aratand faptul ca imobilul a fost dobandit dupa ce a decedat sotul. probabil ca la dosarul de intabulare nu au fost toate actelede stare civila si nu s-a putut inscrie corect din aceasta cauza. Cererea de indreptare este scutita de tarif

Alte discuții în legătură

Carte de identitate palmargit palmargit Am divorţat în urmă cu 15 ani,în timpul căsătoriei am cumpărat împreună cu fostul meu soţ un apartament ,dar în contractul de vânzare cumpărare ca ... (vezi toată discuția)
Corectare eroare adresa in cvc irina_karina irina_karina Buna seara ! As dori sa va intreb daca e foarte important si necesita rectificare. Detin un apartament intr-un imobil cu doua scari. Am remarcat ca in actul ... (vezi toată discuția)
Greseli in cartea funciara ContSters89081 ContSters89081 In 1999 am achizitionat doua proprietati aflate in acelasi imobil dar de la doi proprietari diferiti O proprietate (apartamentul) prin contract de schimb si ... (vezi toată discuția)