avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vanzare constructie cota tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vanzare constructie cota tva

Am o societate comerciala Y platitoare de tva.
In anul 2003 societatea X platitoare de tva a cumparat un spatiu comercial in valoare de 35.000 ron inclusiv tva de la o scietate comerciala. Tva-ul aferent cumpararii a fost dedus de catre societatea X la momentul achizitiei. In anul 2011 societatea X s-a divizat( a ramas societatea X cu jumatate si societatea Y a preluat jumatate inclusiv spatiul respectiv). In momentul de fata societatea Y este proprietara pe spatiul respectiv (valoarea in contabilitate este de 32.000 ron la 31.12.2012 in urma unui raport de reevaluare, val anterioara de preluare la divizare a fost de 28.000). Cladirea nu este amortizata integral la momentul actual.

Societatea Y vrea sa vanda acum spatiul cu suma de 100.000 euro. Data puneri in in functiune este 1983.

Acesta operatiune este purtatoare de tva? Si daca da, ce cota de tva trebuie aplicata? Mentionez ca societatea Y este platitoare de tva dar factureaza si chirii scutite cf prevederilor codului fiscal. Pentru aceste venituri din chirii se face alocarea cheltuielilor si nu se calculeaza pro-rata. Este necesar calculul pro-ratei pentru aceasta operatie de vanzare a constructiei?

Cum se va factura aceasta constructie de catre societatea Y si care sunt principalele inregistrari contabile? Scoaterea din evidenta societatii necesita ajustare de tva? Cheltuiala aferenta cedarii constructiei este cheltuiala deductibila?

Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:51, 27 Februarie 2013
livrarea de cladiri vechi este scutita de tva.
daca nu s-au efectuat modernizari de cel putin 20% din valoarea imobilului, nu aveti nicio obligatie de ajustare tva.
cheltuiala aferenta cedarii mijlocului fix este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.
vanzarea cladirii
461 = 7583
scaderea din gestiune
%2812, 6583 = 212
capitalizarea surpusului din reevaluare
105 = 1065

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare locuinta construita pe firma teodorescu_mgv@yahoo.com teodorescu_mgv@yahoo.com Buna ziua, am o societate (SRL) care a achizitionat un teren pe care a construit o casa, toate cheltuielile fiind suportate din societate, in luna aprilie au ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire reevaluata popgrigore1989 popgrigore1989 Buna ziua, O societate platitoare de impozit/venit prezinta urmatoarea situatie cont: 212 \"Constructii\" 133 200 Ron cont: 2812 \"Amortizarea ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil lylyan lylyan Buna ziua Societatea vinde un imobil sub valoarea contabila. Nu este amortizat total si am o diferenta de cheltuiala la scoaterea din gestiune. As dori sa ... (vezi toată discuția)