avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitare cladiri persoane fizice
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitare cladiri persoane fizice

Buna ziua, am o mare dilema poate ma ajuta cineva

In codul fiscal la art 251 privind modul de impozitare la cladirile persoane fizice cu destinatie locuinta se face inmultind suprafata cu valoarea de impozitare si cu rangul localitatii, iar pentru cladirile cu destinatia locuinta a carei suprafata depaseste 150 mp impozitul se majoreaza cu 5% pentru fiecare 50 mp. Pana aici totul este clar dar nu zice nimic de cladirile cu alta destinatie decat cea de locuit in concluzie alea se maresc sau nu cu 5%
O explicatie mai concreta pentru o cladire cu destinatia locuinta de 220 de mp se aplica o majorare de 10% conform suprafetei locuibile.
Ideea e ca o persoana fizica detine o cladire pe care o foloseste ca bar. Nu este persoana juridica ca sa calulam impozitul pe baza valori din contabilitate ci persoana fizica care are o cladire cu alta destinatie de aproximativ 700 mp pe care a cumparat-o de la primarie si acum cei de la primarie spun ca impozitul s-a majorat cu 60 %
Va rog sa ma ajutati daca se poate. cu un raspunc concret
Pentru cladirile persoane fizice cu alta destinatie decat locuinta de mareste sau nu impozitul conform suprafetei desfasurate cu cate 5% pentru fiecare 50mp?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 21:11, 2 Martie 2013
Vad ca deja ati citit legea, acest calcul este valabil atat pt cladirile cu destinatie de locuit, cat si pt cladiri cu alta destinatie. Sunt mai multi factori care stau la baza calcularii impozitului, nu ii enumar pt ca deja stiti.

O explicatie concreta este ca diferentierea dintre cladirea cu destinatie de locuit si cladirea cu alta destinatie, se face doar in programul informatic al celor de la impozite si taxe, adica o bifa, si se mai tine cont atunci cand declari cladirea, daca este de locuit sau alta destinatie.

Asigurati-va ca ati declarat ca este cladire cu alta destinatie, intrebatii daca la inregistrarea in programul informatic al cladirii au tinut cont sa nu bifeze acest status, deoarece cladirea are alta destinatie. Cand cladirea apare cu destinatie de locuit, inseamna ca indeplineste cumulativ cele 4 instalatii, adica: instalatii de apa, de canalizare, electrice si de încalzire. In cazul dvs cladirea este cu alta destinatie. (Ciudat ca totusi un bar, este dotat cu toate cele 4 instalatii).

Cititi va rog, HOTARÂREA 44/2004 pt. aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, art. 251, pct. 29 (1), subpunctul a si b. Din contextul acestui articol va veti lamuri despre ce vorbesc.
ca sa fie cladire de locuit trebuie sa aiba minim instalatie electrica:)
sunt case la tara care sunt caldiri cu destinatia de locuit si nu au nici instlatie electrica
Cititi acel articol, trebuie sa le aibe pe toate 4. Tin de sistemul informatic, se bifeaza daca sunt locuinte, daca au instalatii, daca grasimea peretilor este mai mare de 25 cm......Conteaza foarte mult cum completeaza formularul de declarare, altfel locuinta va fi inregistrata nomal.
eu sunt foarte deacord cu ce spui tu am spus asta la primarie si mi-au zis sa le aduc un fragmanet o parte din codul fiscal unde spun ca pentru cladirile cu alta destinatie decat locuinta nu se percep majorari de 5% pentru fiecare 50mp!!!!
Dvs, nu ati citit primul meu post?

"Vad ca deja ati citit legea, acest calcul este valabil atat pt cladirile cu destinatie de locuit, cat si pt cladiri cu alta destinatie."

Normal ca acel functionar va cere citat din lege, atata timp cat dvs, nu vreti sa intelegeti.
Ma gandesc cum ar fi ca dvs cu o suprafata de 220 mp, iar eu cu 50 mp, sa platim la fel?

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladire pers fizica ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa-mi explicati cum se determina valoarea impozabila unitara si calculul impozitului pe cladire pentru o suprafata utila de 278 mp ... (vezi toată discuția)
Ce suprafata se ia in considerare la decizia de impunere ptr ... daleona daleona Ce suprafata se ia in considerare la decizia de impunere ptr plata impozitului pe cladiri, suprafata utila sau suprafata utila totala (+balcoane)? Multumesc (vezi toată discuția)
Categoria de folosinta a unui spatiu chitupetre chitupetre buna ziua, va rog daca puteti sa-mi spuneti cum este mai bine din punct de vedere al proprietarului persoana fizica , sa declar un spatiu la taxe si ... (vezi toată discuția)