avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore lucrate sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore lucrate sambata

buna ziua.
daca unii salariati au lucrat o sambata 10 ore, trebuie neaparat platita aceasta sambata sau isi pot lua o zi libera in alta zi plus inca 2 ore in orice alta zi?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 12:59, 28 Februarie 2013
Art. 137 Codul muncii:

(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In speta, pentru cele 8 ore lucrate sambata veti acorda o alta zi libera + spor la salariu cf. prevederilor Codului Muncii, iar cele 2 ore lucrate sunt ore suplimentare care se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 zile calendaristice de la efectuarea muncii, iar daca acest lucru nu este posibil, se va acorda un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara dijmarescu dijmarescu Buna ziua Am urmatoarea situatie O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Plata muncii in zile libere Avadrian Avadrian Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati intr-o dilema: Cum se plateste un angajat pentru munca prestata in zilele libere (Sambata, Duminica si sarbatorile ... (vezi toată discuția)