avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Experienta Similara
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Experienta Similara

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie...
Se da executarea unei lucrari compusa din: lucrari hidrotehnice, lucrari de constructii civile si lucrari de drumuri. Autoritatea contractanta ne solicita demonstrarea experientei similare prin prezentarea a maxim 3 contracte. Asociatul 1 prezinta experienta pe lucrari de drumuri si asociatul 2 prezinta experienta pe lucrari de constructii civile. In schimb experienta pe lucrari hidrotehnice nu poate fi sustinuta de nici unul din asociati.
Intrebare: Putem apela la un sustinator tehnic doar pentru experienta similara privind lucrarile hidrotehnice sau este necesar ca tertul sustinator tehnic sa vina cu experienta similara pentru toate cele 3 domenii de activitate, atat pentru drumuri, civile cat si hidrotehnice?
Cel mai recent răspuns: Faneli , utilizator 12:35, 7 Martie 2013
Din practica la CNSC, daca s-au cerut prin FD conditii separate de experienta pentru fiecare tip de lucrare(ex.3000lei drumuri, 2000 civile, 2000 hidro ), se poate, pentru ca tipurile de lucrari sunt diferite.
Personal, ca sa nu ajungeti totusi la CNSC, unde orice este posibil, as zice totusi sa va cautati un asociat. Puteti cere eventual si o clarificare de la AC dar probabil ca raspunsul lor va fi NU.
Si eu sustin punctul de vedere al domnului Vlad ca se poate. Modul de formulare a cerintei de catre autoritatea contractanta "prezentarea a maxim 3 contracte", creeaza confuzie, deoarece ce ne poate duce la ideea ca, in cazul de fata, cerinta poate fi indeplinita ori prin cumularea experientei asociatilor ori de catre un singur sustinator pentru toate lucrarile. Tinand cont ca lucrarile sunt diferite, corect ar fi fost sa se solicite contracte distincte, dupa cum urmeaza
Experienta similata.
Cerinta nr. 1 - lucrari hidrotehnice in val de...
Cerinta nr. 2-lucrari de constructii civile in val de....
Cerinta nr. 3 - lucrari de drumuri in val de....
Solicitarea unei clarificari este de preferat in aceasta situatie, fundamentata pe baza prevederilor Ordinului 509 ANRMAP.
singura problema o reprezinta faptul ca in anexa la ord 509/2011 se prevede ca sustinerea tertului nu se cumuleaza cu altceva. pe de alta parte, asa cum s-a mai zis in practica se accepta sustinerea doar pe o parte din experienta solicitata atata vreme cat lucrarile sunt de natura diferita.
In acest caz, consider ca modul de formulare a cerintei "maxim 3 contracte", este restrictiv deoarece se limiteaza accesul la procedura al operatorilor economici.
AC are posibilitatea de a solicita experienta similara prin impunerea unui nivel valoric sau a unui nivel cantititiv, prin prezentarea unuia sau mai multor contracte, dar consider ca numai pentru lucrari de acelasi tip( ex: prezentarea a maxim 3 contracte avand ca obiect lucrari hidrotehnice a caror valoare cumulata sa fie de minim 100 lei sau prezentarea a cel putin unui contract de lucrari hidrotehnice a carui valoare sa fie de minim 100 lei) . Tot in Ordinul 509, la pag. 29, se prezinta, cu titlu de exemplu, ca in situatia unui contract ce presupune atat proiectare cat si executie, autoritatea contractanta va permite prezentarea de contracte distincte. Plecand de la acest exemplu, consider ca si cerintele trebuiesc formulate distinct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Experienta similara alexandru_grigoras alexandru_grigoras Buna ziua! Se da urmatoarea potentiala situatie: Autoritatea Contractanta solicita demonstrarea experientei similare sa zicem in valoare de cel putin ... (vezi toată discuția)
Asociere licitatie huminiuc huminiuc Buna ziua, In legislatie se prevede faptul ca la participarea in asociere la licitatii publice,resursele grupului se cumuleaza;este valabil si in cazul ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice - participare in asociere ana2000 ana2000 Am participat la o licitatie publica , un proiect complex cu lucrari de drumuri,retele electrice,retele de telecomunicatii, retele de gaz,retele de apa si ... (vezi toată discuția)