avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte casa de la parinti la copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte casa de la parinti la copii

Buna ziua suntem patru frati si parinti ar dori sa lase casa la doi dintre noi care inca mai stam in casa celelalte 2 surori find maritate la casa lormentionez ca este singura propietate pe care o au parinti .Ei ar dori sa lase casa copilului cel mai mic adica mie dar in acelas timp sa ii asigure si fetei ne maritata un loc in casa. daca as optine de la cele doua surori o declaratie la notar ca ele cedeaza orce drept la casa in favoarea mea ce acte as putea incheia eu cu parinti ca dupa moartea lor casa sa-mi revine mie si cu drept de habitatie celelaltei surori. si as mai dori sa stiu daca odata ce au dat declaratie la notar ca renunta in favoarea mea surorile mai au vrun drept dupa moartea unuia din parinti. va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 17:20, 18 Februarie 2009
O declaraţie de natura celei despre care vorbiţi nu are nicio valoare. Este nulă. După decesul părinţilor, declaraţia nu îi obligă cu nimic pe cei care au consimţit-o.

Soluţia este încheierea unui contract de v/c, cu plata efectivă a preţului, sau un contract de v/c cu rezerva uzufructului viager în favoarea părinţilor, semnat şi de ceilalţi fraţi.

themis a scris:

O declaraţie de natura celei despre care vorbiţi nu are nicio valoare. Este nulă. După decesul părinţilor, declaraţia nu îi obligă cu nimic pe cei care au consimţit-o.

Soluţia este încheierea unui contract de v/c, cu plata efectivă a preţului, sau un contract de v/c cu rezerva uzufructului viager în favoarea părinţilor, semnat şi de ceilalţi fraţi.

As face o mica observatie/completare. La varianta a doua, fratii care nu cumpara sa semneze contractul ca si declaranti si sa declare ca sunt de acord cu vanzarea.
in cazul unui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager semnat si de surori acesta mai poate fi atacat de ele dupa aceia
Brom, în principiu, conform codului civil, corectă observaţia:

Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul in linie dreapta care a consimtit la aceste instrainari.

Numai că, actul fiind încheiat în formă autentică, menţiunea făcută de notar în cuprinsul încheierii, potrivit căreia cei care au semnat actul au consimţit la autentificarea lui face superfluă orice altă menţiune sau declaraţie, existînd prezumţia că ceilalţi descendenţi au semnat actul ca fiind de acord cu conţinutul lui, nu pentru că nu ar fi de acord.

Sigur, chestiunea ar putea da naştere la suficiente argumentări şi contraargumentări în instanţă, de aceea admit că menţiunea este utilă.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
themis, utilizator
ionut_alex a scris:

in cazul unui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager semnat si de surori acesta mai poate fi atacat de ele dupa aceia

Nu, in sensul ca nu vor mai beneficia de prezumtia instituita de art 845 cod civil, care stabilea o prezumtie in favoarea lor in sensul ca acel contract ar fi fosr de fapt o donatie.

@themis - in plus s-ar putea ca notarul sa nu fie de acord sa treaca surorile ca semnatare ale acelui act daca nu sunt parte, singura posibilitate ar fi acea declaratie care le-ar justifica interesul de a semna acel act.

Alte discuții în legătură

Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)