avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Legislația României. Posibile carențe ale ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Legislația României. Posibile carențe ale acesteia.

Exemple:

1.Legislatia armelor

"(2) Armele de aparare si paza pot fi procurate numai de catre urmatoarele categorii de persoane:
a) demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cât sunt în activitate si dupa pensionare, trecerea în rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei în care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;"

Principiul de baza al comunismului era egalitatea intre oameni, numai ca in practica unii erau mai egali decat altii. In Romania zilelor noastre unii sunt mai egali decat altii in ceea ce priveste dreptul de a detine arme pentru aparare.


2.Contopirea pedepselor

Multi infractori periculosi sunt liberi dupa mai putin de 10 ani pentru ca li se contopesc pedepsele.
Daca li s-ar cumula pedepsele ar primi sentinte de 50-100-150 de ani(asa cum se intampla prin alte parti) si ar parasi inchisoarea pe lumea cealalta.
Datoriile se contopesc cumva? De exemplu daca ai o datorie de 10000 de euro si alte 10 datorii a cate 5000 de euro cumva datoria cea mai mare de 10000 de euro le anuleaza pe celelalte mai mici care insumeaza 50000 ? Evident ca nu.
Atunci pedepsele de ce sa se contopeasca? In multe cazuri pedepsele mai mici insumeaza mai mult decat pedeapsa cea mai mare care le anuleaza.

3. In Romania cetatenilor le este limitat dreptul de a-si apara viata si proprietatea.

In SUA proprietarul poate impusca un infractor care i-a patruns in locuinta. Se considera ca infractorul isi pierde drepturile in momentul respectiv iar proprietarul are tot dreptul sa nu isi asume riscul de a fi ucis sau ranit de catre infractor. Iar politia nu se teleporteaza ca in Stark Trek ca sa aresteze instantaneu infractorul.
In Romania in schimb nu ai voie sa folosesti nici macar in propria locuinta forta disproportionata. Altfel risti ca din victima sa te transformi in infractor iar infractorul devine victima.
Si ne mai miram de ce infractorii isi fac de cap in tara lui Papura Voda numita Romania. Isi fac de cap pentru ca legea e de partea lor.
Auzisem la televizor un caz. Un individ pantrunsese in locuinta peste o adolescenta care era singura acasa si a incercat sa o violeze. Numai ca fata a apucat sa puna mana pe un cutit si l-a injunghiat mortal. Evident ca apoi fata era anchetata. In orice tara normala din start s-ar fi considerat aparare legitima dar nu si in Romania unde legea e mereu de partea infractorilor. Prababil fata trebuia doar sa-l zgarie cu unghiile sau sa-l roage sa n-o violeze. Tinand cont ca violatorii sunt persoane sadice si le provoaca placere cand vad ca victima sufera cu siguranta ar fi "functionat" metodele alternative. Vietile infractorilor sunt mai presus de orice in timp ce vietile victimelor si ale cetatenilor cinstiti sunt pe ultimul loc.

Exemplele pot continua.


Un alt exemplu:
Din zecile-sutele de mii de juristi din tara asta nu i-a venit nici unuia ideea sa propuna o lege care sa rezolve problema furturilor de la calea ferata ?
Desi nu sunt jurist, vin eu cu o propunere legislativa:
Furtul de echipamente si infrastructura ferioviara constituie ATENTAT LA SIGURANTA TRANSPORTULUI PE CALEA FERATA si se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani de inchisoare. ( aceeasi pedeapsa ca la omor calificat). Normal ca se fura ca-n codru daca pedepsele variaza intre inchisoare cu suspendare si 1 an cu executare.
Multi oameni nu stiu de bun simt si de vorba buna ci doar de frica.
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 21:58, 28 Februarie 2013
Nu cunosti legislatia despre care vorbesti cu atata ura. Citeste articolele despre legitima aparare unde vei vedea ca se afla in stare de legitima aparare si cel care savarseste fapta penala depasind limitele unei aparari proportionale cu intensitatea atacului datorita unor factori de presiune psihica determinati de situatia de fapt. Cat despre dreptul de a inpusca o persoana aflata in imobilul tau iti propun urmatoarele doua situati:

1. Ai o datorie de 200 de mii euro catre un alt cetatean. Il inviti la tine acasa pentru ai achita datoria. Cum a patruns in locuinta ta, il impusti. Scapi si de cetateanul sacaitor si de datorie.

2. Intri in locuinta personala si iti gasesti sotia in pat cu un tanar chipes. Scoti pusca din dulap si tragi apoi negociezi cu sotia sa declarati ca este vorba de un hot.

Cred ca am pus punct folosirii fara limite in interes propriu a starii de legitima aparare.

Proprietatea privata nu mai are un caracter absolut din perioada romana sau din feudalismul tarziu unde stim foarte bine la ce tip de societate ajunsesem. Nici nu este nevoie de un drept de proprietate absolut cat timp traiesti intr-o societate. Individualismul nu este element constitutiv al unei societati...oamenii s-au adunat in grupuri nu pentru a trai individual ci pentru a se ajuta unul pe celalalt.

Legea armelor de foc ar trebui elaborata chiar mai drastic decat in prezent. Nu poti da exemplu o tara precum USA in ceea ce priveste acest drept. Nu cred ca mai are sens sa enumar sutele de tragedii ce au legatura cu libertatea utilizarii armelor de foc pe teritoriul statului federal.

Asadar prietene, intr-o societate nu poti avea decat drepturi iar ideologia umanizarii pedepselor si reeducarii condamnatilor vinde de acum aproape 300 de ani de cand Beccaria elabora primele idei in acest sens...Daca vrei sa ai opinii pertinente intai cerceteaza, studiaza, invata drept....
"1. Ai o datorie de 200 de mii euro catre un alt cetatean. Il inviti la tine acasa pentru ai achita datoria. Cum a patruns in locuinta ta, il impusti. Scapi si de cetateanul sacaitor si de datorie."

Si in urma cercetarilor politia va stabili ca a fost vorba de crima cu premeditare si nu de aparare legitima. Dar daca la doua noaptea iti patrunde in casa prin efractie un individ care figureaza in evidentele politiei cu alte infractiuni la activ situatia se schimba.


"2. Intri in locuinta personala si iti gasesti sotia in pat cu un tanar chipes. Scoti pusca din dulap si tragi apoi negociezi cu sotia sa declarati ca este vorba de un hot."

Un individ care iti patrunde in locuinta prin efractie din start e infractor. Dar amantul sotiei nu e infractor pentru ca se afla in locuinta cu acordul ei.
Pe baza cercetarilor politia va stabili ca persoana respectiva nu era un hot ci amantul sotiei.
(convorbiri telefonice, sms-uri, email-uri, etc) plus alte probe de la fata locului cum ar fi firele de par gasite in pat.



Problema in SUA e ca orice dezaxat mintal isi poate cumpara o arma fara ca nimeni sa-l intrebe de sanatate.

"Asadar prietene, intr-o societate nu poti avea decat drepturi iar ideologia umanizarii pedepselor si reeducarii condamnatilor vinde de acum aproape 300 de ani de cand Beccaria elabora primele idei in acest sens...Daca vrei sa ai opinii pertinente intai cerceteaza, studiaza, invata drept...."

Practica si teoria de multe ori nu se pupa. In foarte multe cazuri umanizarea pedepselor si reeducarea nu functioneaza. Infractorii precum fratii Camataru sunt infractori fara scrupule foarte constienti de faptele lor care n-o sa fie umanizati si reeducati in vecii vecilor.

Iar daca mi-ar patrunte la doua noaptea un infractor in casa te inseli daca crezi ca eu il vreau mort pentru asta. Dar exista posibilitatea ca infractorul respectiv sa ma omoare si consider ca ar trebui sa am dreptul sa imi apar viata cu orice pret la mine in casa. Mortul nu mai invie Indiferent de pedeapsa pe care o primeste criminalul pe urma.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
andrx, utilizator
Ai dreptate in ceea ce priveste recidivistii...dar sa stii ca sunt judecati cu o alta unitate de masura. Din punctul meu de vedere, legitima aparare este foarte bine reglememntata in codul penal. Cum spuneai si tu, este foarte sensibil subiectul si necesita o investigare serioasa de fiecare data. Sunt probabil multe probleme legislative ce merita discutate in tara asta...dar nu in ceea ce priveste legitima aparare sau absolutismul dreptului de proprietate privata.
Din punctul meu de vedere, proprietatea privata ar trebui chiar mai mult limitata, pentru a impiedica avarismul fara margini al unor cetateni. Ar trebui taxata mult mai aspru, verificata mult mai aspru, ar trebui sa dispara acea reglementare conform careia caracterul licit al averii se prezuma. Sa nu crezi ca pe planeta asta diferenta intre cetateni este atat de mare incat unul sa castige de 10 mii de ori mai mult decat altul in cadrul aceleasi societati. Sunt de acord ca nu suntem egali...dar nici atat de diferiti, cu siguranta nu suntem.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impuscarea unei persoana care imi incalca proprietatea privata andoseg2 andoseg2 Buna ziua, Daca detin terenuri agricole iar persoane necunoscute patrund pe terenurile mele si fura , pot sa le impusc ? Voi fi tras la raspundere pentru ... (vezi toată discuția)
Daca imi intra cineva pe propritatea mea si eu il lovesc ( ma apar) , cine are de platit ? StephanAndrew StephanAndrew De 3-4 ani am niste probleme cu niste vecini , am o casa la tara care merg ocazional , si acesti vecini deseori imi intra pe proprietatea mea si imi ... (vezi toată discuția)
Evenimentul din primaverii (mediatizat in exces) omor sau leg.aparare? Rog colegi juristi (si nu numai), sa va exprimati opinia (motivat) in legatura cu cazul din Primaverii. Va multumesc. (vezi toată discuția)