avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJ

buna ziua.
un angajator cu ce art poate baga un angajat in somaj, dar sa mai poată face in continuare angajari. de ex. peste o luna.
va multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 1 Martie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

3. Legea nu interzice sa nu faca angajari dupa ce a concediat o persoana.
Deci, daca baga in somaj un salariat cu art 61 lit d, sau 65 alin. (1), mai poate face angajari?si peste o lună de ex?
1. Poate face angajari oricand in locul celor concediati.

2. Recomandarea mea este sa faca angajari dupa 45 de zile, timp in care cel concediat poate contesta decizia in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj visik2006 visik2006 Buna ziua colegi, Am o mica intrebare pentru voi, Un angajat din Ro , are dreptul la somaj daca a fost concediat prin Art 61 lit A ? (perioada de cotizare ... (vezi toată discuția)
Beneficiaza de indemnizatie de somaj? constantin2408 constantin2408 buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: o persoana s-a aflat in comcediu pentru cresterea copilului. in momentul revenirii la munca,a fost ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca cu art 31 alin 3; beneficiez de indemnizatie de somaj? adrianapostol adrianapostol Buna Daca contractul meu de munca a incetat in temeiul art 31 alin 3 din codul muncii am dreptul la indemnizatie de somaj? Celelalte conditii le ... (vezi toată discuția)