avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare firma

am si eu o intrebare firma la care lucrez se desfiinteaza la sfarsitul lunii si as vrea sa stiu daca este obligata firma sa ne plateasca salarii compensatorii.va multumesc
Cel mai recent răspuns: danielcraciun , utilizator 11:57, 27 Aprilie 2009
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Incetarea c.i.m. din motivul desfiintarii firmei constituie un motiv ce nu tine de persoana salariatului, iar in aceasta situatie salariatul beneficiaza de salarii compensatorii acordate potrivit CCm la nivel de unitate sau de ramura (in lipsa acestora se aplica dispozitiile CCMN), precum si de somaj daca indeplineste conditiile prevazute de Legea nr.76/2002.
Multumesc pentru informatie si daca se poate as vrea sa stiu ce articole prevad acest lucru ca sa am cum sa argumentez la servici acest lucru pentru ca angajatorii spun ca nu trebuie sa plateasca nimic.Va multumesc anticipat.
Salariul compensator se acorda in baza art 78 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.

In confornitate cu prevederile art 3 alin 1 lit a) din acelasi contract:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
gabichivu2 a scris:

Multumesc pentru informatie si daca se poate as vrea sa stiu ce articole prevad acest lucru ca sa am cum sa argumentez la servici acest lucru pentru ca angajatorii spun ca nu trebuie sa plateasca nimic.Va multumesc anticipat.


In afara de aceste prevederi citate mai sus, puteti invoca :
art.247 C.mun. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

art.241 ali.1 lit.d C.mun. - Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional. Text reiterat si in art.11 alin.1 lit.d din Legea nr.130/1996.
buna ziua
doresc sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu o firma pe care o detin
a fost infiintata in anul 2002 fara sa desfasor activitate
in 2004 a fost suspendata pe o perioada de 3 ani fara sa desfasor activitate
in toata perioada am depus cateva bilanturi la financiar si pe urma nu am mai depus deoarece nu stiam si contabil nu am avut
intrebarea mea este ce pot face sa o desfiintez?
multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensator ioni10 ioni10 Buna seara! Am fost disponibilizat dar fara a ni se acorda vreun salariu compensator. As dori sa stiu daca acordarea salariului compensator este obligatorie ... (vezi toată discuția)
Concediere, desfiintarea postului ancabulate ancabulate Buna ziua, Pe data de 7 septembrie am fost concediata de la firma pentru care lucram, deoarece s-a luat decizia de a se desfiinta postul respectiv. Am ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)