avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere, desfiintarea postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere, desfiintarea postului

Buna ziua,

Pe data de 7 septembrie am fost concediata de la firma pentru care lucram, deoarece s-a luat decizia de a se desfiinta postul respectiv. Am primit un preaviz de 20 de zile, iar la sfarsitul lunii, am primit un salariu.
Intrebarea mea este daca am dreptul sa primesc un salariu compensator, desi acest lucru nu este trecut in Contractul Individual de Munca?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:00, 7 Octombrie 2009
Cf art. 78 (1) din CCM unic la nivel national, aplicabil tutuor angajatorilor din Romania, aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu.
da, conform contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii2007/2010
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Contractul individual de munca poate contine o formulare din interpretarea careia acordarea salariului compensator este implicita,cum ar fi:

Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractul individual de muncă, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din lege;
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.
In CIM exista:

N.Dispozitii finale:
1. Prevederile prezentului CIM se completeaza cu dispozitiile Codului muncii aplicabil si ale CCM aplicabil.

Deci exista cadrul legal de aplicare a CCM la nivel national, daca nu are la nivel de unitate sau ramura.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)