In urma cu 2 ani am divortat din culpa comuna de sotul meu. De pe urma casatoriei au rezultat 2 copii minori pe care ii crestem in custodie comuna. La momentul divortului sotul meu a propus o anumita suma de bani (cu care am fost si eu deacord) drept pensie alimentara. Dupa terminarea preocesului... fostul meu sot (fiind un om de afaceri cunoscut in zona) a transcris toate firmele de pe numele lui, pe numele tatalui sau si acum cere reducerea pensiei alimentare. Acum nu are nici un venit pe acte, dar firmele sunt in continuare conduse exclusiv de el. Vreau sa mentionez ca profitul anual al firmelor este foarte mare....deci pensia alimentara propusa inca la inceput de el este nici macar o firimitura pentru el. La fel si cu imobilele pe care le–am dobandit in timpul casatoriei... a facut rost de la diversi prieteni contracte de imprumut false ca sa poata dovedi ca are datorii... si din cate stiu la un partaj se impart atat datoriile cat si bunurile , nu? Pe mine m–a lasat fara nimic...si nici macar un avocat nu imi permit deoarece traim toti trei (eu si cei 2 copii) din salarul meu. De cateva luni nu mi–a dat pensia datorata, m–i dat doar din cand in cand niste sume mici, a cumparat la copii haine. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa–mi dea pensia alimentara , nu? Ce pot face? Peste cateva zile am proces cu el. Pot sa ma prezint fara avocat? ce sanse am sa dovedesc ceva? Pot cere avocat din oficiu?
Aveti dreptul la 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei. Se impart atat bunurile cat si datoriile facute in timpul casatoriei in interesul comun al sotilor.
Daca insa acele contracte de imprumut sunt fictive si facute dupa data despartirii sau a divortului nu are nicio importanta pt dvs.
Daca obiectul dosarul este de partaj, ar fi bine sa va angajati un avocat si sa luptati sa ramaneti cu ceva dupa aceasta castorie, in ideea ca va va fi mai usor si sa va cresteti copii.
Pentru pensia alimentara neachitata aveti dreptul de a proceda la executare silita.
inca nu am intodus actiunea de partaj. acum am procesul pt pensia alimentara.
Contractele s?au intocmit de mana, intre parti, dupa divort dar datate cu data mult anterioara divortului, una este data chiar inaintea datei casatoriei.
Repet sfatul ca in privinta partajului sa va angajati un avocat sau macar sa consultati unul ca sa stiti ce drepturi aveti, ce puteti cere, ce puteti spera sa obtineti si cu ce costuri.
In privinta pensiei alimentare, dvs va trebui sa faceti dovada veniturilor tatalui, indiferent daca sunt din salarii sau din dividende. De asemenea va trebui sa aratati instantei si bunurile pe care tatal le poseda (case si masini) si felul acestuia de trai.
Nu este admisibil ca tatal sa aiba un anumit nivel de existenta si copii sai sa sufere de o serie intreaga de lipsuri.
cat de des poate cere tatal micsorarea pensiei alimenatare? exista vreo metoda de a obliga tatal la o pensie pe care nu o mai poate micsora niciodata?ceva act de promisiune sau orice
Din pacate nu se poate ceea ce doriti dvs. Poate cere micsorare pensiei ori de cate ori i se reduc veniturile.
In situatia in care nu are niciun venit, pensia se va raporta la nivelul salariului minim pe economie (800 lei in prezent).