avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Sotul meu a inaintat divortul prin tribunal.Am primit citatia si am vazut ca si-a angajat un avocat Din culpa comuna. Avem o fiica de 16 ani .Eu nu as vrea sa ma prezint la tribunal.Care este procedura si cum decurge procesul ? Care sunt etapele? Stiu ca este citata si autoritatea tutelara. Daca el asa doreste eu nu ma pot impotrivii dorintei lui , dar nu am puterea de a ma prezenta la tribunal.







Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:54, 8 Martie 2013
Avand in vedere ca este implicat si un minor, va sfatuiesc sa apelati la un avocat care sa va reprezinte in aceasta cauza. Urmeaza sa se stabileasca modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, domiciliul minorei, eventual un program de vizita, pensie de intretinere in sarcina celuilalt parinte precum si un partaj al bunurilor dobandite in timpul casatoriei.
Conform Noului Cod de Procedura Civila:
Art. 223. - (1) Lipsa partii legal citate nu poate impiedica judecarea cauzei, daca legea nu dispune altfel.

Avand in vedere ca este un copil minor la mijloc, e recomandat sa aveti un avocat si sa tineti cont si de prevederile de mai jos:

Art. 920. - (1) In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.
(2) Instanta va incerca la fiecare infatisare impacarea sotilor.
(3) In toate cazurile, instanta este obligata sa il asculte pe copilul minor, potrivit prevederilor Codului civil.

In plus, in materie de divort sunt in vigoare prevederile referitoare la mediere, probabil veti primi la un moment dat si o invitatie de a participa la sedinta de informare gratuita.
Nu puteti fi reprezentata la procesul de divort decat pt motive temeinice.

Art. 920. - (1) In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai
daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.

Daca nu doriti sa va prezentati singura sau asistata de avocat, puteti trimite o intampinare - raspunsul dvs la cererea sotului sa scrieti daca sunteti sau nu de acord cu divortul si un raspuns la celelalte cereri. Daca nu va intereseaza subiectul, puteti sa nu trimiteti nimic, procesul va fi un pic mai lung, dar la final veti fi divortata, veti avea de plata si cheltuieli de judecata daca sotul cere si castiga tot ce a cerut.
1.Daca procedura de citare va fi legal indeplinita la primul termen de judecata ( si din cate vad ati primit citatia), reclamantul ( sotul dvs.) va propune probele in vederea sustinerii actiunii de divort , iar la urmatorul termen daca va fi depusa la dosar ancheta psihosociala, si veniturile dvs. ( adeverinta de venit- asta in situatia in care realizati venituri) , se va asculta minora in camera de consiliu , se vor administra probatoriile si procesul se va incheia.
Din cate inteleg de la dvs. nu doriti sa va prezentati si prin urmare nu doriti nici ca minorei sa-i fie stabilita locuinta la domiciliul dvs.
Daca asa stau lucrurile si fiica dvs. doreste sa ramana cu tatal sau, ar fi de preferat ca macar in ceea ce priveste minora, sa formulati o cerere reconventionala pe calea careia sa solicitati ca autoritatea parinteasca sa apartina ambilor parinti ( asta in situatia in care tatal a solicitat autoritatea exclusiva- nu ne-ati dat detalii asa ca fac doar presupuneri ) si stabilirea unui program de vizita in favoarea minorei.
Daca locuinta minorei se va stabilii la domiciliul tatalui, veti fi obligata la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei- de pana la 25 % din venitul realizat sau raportata la venitul minim pe economie daca nu realizati venituri.

2.Hotararea instantei de fond ( dupa redactare) se comunica partilor si poate fi atacata cu apel in 30 de zile de la comunicare.

3.Vad ca topicul dvs. este postat in 28 febr. cand citatie era deja primita.
Asta inseamna ca actiunea de divort a fost depusa cu mult inainte de 15 febr. (data intrarii in vigoare a Noului cod de procedura civila), prin urmare procesul dvs. se va judeca pe vechea procedura civila si nu pe ce noua.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu doi minori c_onucu c_onucu Am si eu o nelamurire: de ce la prima infatisare in cazul unui divort cu doi minori este necesar sa se prezinte amandoi parintii chiar daca au avocat? Este ... (vezi toată discuția)
Divort- declaratie de judecare in lipsa obrejaeu obrejaeu buna, poate sa imi spuna cineva,cum trebuie completata declaratia prin care imi exprim acordul ca sotia sa divorteze in lipsa? sau unde gasesc un model de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as dori sa divortez. se poate divorta fara ca unul ... rosudaniela_85 rosudaniela_85 Buna ziua. As dori sa divortez. Se poate divorta fara ca unul dintre soti sa se prezinte in instanta? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)