catalina.p a scris:
intr-un proces civil ( exemplu o contestatie la PV de contraventie ) daca se face recurs , este musai sa fie intocmit de un avocat si reprezentat pe intreg procesul de un avocat?
În materie contravenţională hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele de fond nu vor mai fi atacate cu recurs, ci
numai cu apel. Mă refer, desigur, la hotărârile pronunţate în cauze introduse pe rolul instanţelor
începând cu data de 15.02.2013, data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. În foarte puţine domenii ale dreptului se va mai putea exercita calea extraordinară de atac a recursului.
Pe de o parte, recursul devine o cale extraordinară de atac ce se va putea exercita numai pentru motivele strict şi limitativ prevăzute de Cod, iar, pe de altă parte, există materii ale dreptului în care hotărârile pronunţate în apel nu pot fi atacate cu recurs. Dispoziţiile exprese care reglementează aceasta sunt art. 483, alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă şi art. XVIII din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010.
Răspunsul meu vizează prevederile din OG nr. 2/2001, care este norma-cadru în materie contravenţională, şi nu şi excepţiile ce pot exista în norme speciale.
Art. XVIII - Legea nr. 2/2013
(1) Dispozitiile art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, se aplica proceselor pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
(2) In procesele pornite incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la data de 31 decembrie 2015, nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a) - i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum si in alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv. De asemenea, in aceste procese nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului.
Art. 34 - OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
.................
(2) Daca prin lege nu se prevede altfel, hotararea prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata numai cu apel. Apelul se solutioneaza de sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi sustinute si oral in fata instantei. Apelul suspenda executarea hotararii.