avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obligatoriu avocat in recurs?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obligatoriu avocat in recurs?

intreb
intr-un proces civil ( exemplu o contestatie la PV de contraventie ) daca se face recurs , este musai sa fie intocmit de un avocat si reprezentat pe intreg procesul de un avocat ?
adica eu , cu cunostinte juridice neatestate si fara mandatar ( nu am rude cu drept terminat) nu ma pot apara in instanta singur???
va rog precizati care sunt articolele legale care reglementeaza aceasta ?
Cel mai recent răspuns: catalina.p , utilizator 08:37, 3 Martie 2013
dacă acțiunea este înregistrată după intrarea în vigoare a N.C.Proc.Civilă, justițiabilii au probleme în a se mai putea apăra singuri : acesta este statul de drept.
Iată, ce zic respectivele articole :
Art. 13. - (1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. În recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept.
(3) Partilor li se asigura posibilitatea de a participa la toate fazele de desfasurare a procesului.Ele pot sa ia cunostinta de cuprinsul dosarului, sa propuna probe, sa isi faca aparari, sa isi prezinte sustinerile in scris si oral si sa exercite caile legale de atac, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
(4) Instanta poate dispune infatisarea in persoana a partilor, chiar atunci cand acestea sunt reprezentate.
ART. 83
Reprezentarea convenţională a persoanelor fizice
(1) În faţa primei instanţe, precum şi în apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor.
(2) În cazul în care mandatarul persoanei fizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricărei instanţe, fără să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept.
(3) La redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat, în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 13 alin. (2).
(4) În cazul contestaţiei în anulare şi al revizuirii, dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător.
catalina.p a scris:
intr-un proces civil ( exemplu o contestatie la PV de contraventie ) daca se face recurs , este musai sa fie intocmit de un avocat si reprezentat pe intreg procesul de un avocat?

În materie contravenţională hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele de fond nu vor mai fi atacate cu recurs, ci numai cu apel. Mă refer, desigur, la hotărârile pronunţate în cauze introduse pe rolul instanţelor începând cu data de 15.02.2013, data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. În foarte puţine domenii ale dreptului se va mai putea exercita calea extraordinară de atac a recursului.

Pe de o parte, recursul devine o cale extraordinară de atac ce se va putea exercita numai pentru motivele strict şi limitativ prevăzute de Cod, iar, pe de altă parte, există materii ale dreptului în care hotărârile pronunţate în apel nu pot fi atacate cu recurs. Dispoziţiile exprese care reglementează aceasta sunt art. 483, alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă şi art. XVIII din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010.

Răspunsul meu vizează prevederile din OG nr. 2/2001, care este norma-cadru în materie contravenţională, şi nu şi excepţiile ce pot exista în norme speciale.
Art. XVIII - Legea nr. 2/2013
(1) Dispozitiile art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, se aplica proceselor pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
(2) In procesele pornite incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la data de 31 decembrie 2015, nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a) - i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum si in alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv. De asemenea, in aceste procese nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului.

Art. 34 - OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
.................
(2) Daca prin lege nu se prevede altfel, hotararea prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata numai cu apel. Apelul se solutioneaza de sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi sustinute si oral in fata instantei. Apelul suspenda executarea hotararii.
multumesc pt. toate raspunsurile
Sunt totusi usor nedumerita ....
Solicitam date in legatura cu o contestatie la PV de contraventie la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile ulterioare (codul rutier ) introdusa la Judecatoria de pe raza unde a avut loc accidentul rutier soldat doar cu pagube materiale(coliziune intre 2 auto ) in data de 18.02.2013( dupa intrarea in viguare a NCPC ) , la care inca nu am primit termen .....
Ma intereseaza :
-modul de reprezentare / aparare in instanta ( in caz ca la FOND nu mi se accepta actiunea / contestatia) - in urmatoarea cale de atac dupa fond
-daca imi pot sustine singura cauza ( ( sunt nelicentiata in drept)
-daca imi pot formula apel / recurs si depune / solicita probe ( acte / documente, poze , interogatoriu , martori ) fara ajutor avocatesc ( eu si familia nu avem rude apropiate licentiate in drept )
Multumesc anticipat!
Dacă veţi pierde la fond, veţi putea formula personal calea de atac a apelului. Nu veţi ajunge în recurs, deci angajarea unui avocat nu este obligatorie. Hotărârile pronunţate în litigiile având ca obiect contravenţii la OUG nr. 195/2002 se atacă numai cu apel. Puteţi formula şi introduce singură calea de atac şi puteţi propune singură probe în faţa instanţei.

Acum v-am răspuns, însă, cu permisiunea colegului Patrick_, vă rog ca, dacă mai aveţi întrebări referitoare la speţa concretă, să le postaţi în subforumul Procedură în faţa instanţei civile. În acest subforum se discută instituţii şi concepte introduse sau modificate prin Legea nr. 134/2010 nu speţe concrete, aşa cum rezultă şi din descrierea subforumului: Va rugam sa porniti aici doar discutii cu privire la institutiile si conceptele care sunt modificate sau introduse prin intermediul Codului de Procedura Civila aplicabil din 1 februarie 2013.

Alte discuții în legătură

Ma mai pot reprezenta singur in instanta? Marius0123 Marius0123 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am castigat un proces ( cererea era pentru recuperare onorariu avocat de la un proces anterior pe cale ... (vezi toată discuția)
Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii ... (vezi toată discuția)
Pentru recurs este obligatoriu un avocat udreacris udreacris Buna ziua ,Am un proces la care s-a dat hotarîre cu recurs.Trebuie sa pun OBLIGATORIU avocat sau pot face eu singur cererea de recurs ?multumesc (vezi toată discuția)