avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare adeverinta salariat pentru credit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare adeverinta salariat pentru credit

Buna ziua.
E posibil ca in termen de 2 luni sa se modifice politica unei firme?Adica, in luna decembrie mi s-a eliberat o adeverinta de salariat, dar acum nu mai elibereaza, ca nu am un an vechime la locul de munca. E posibil sa nu ti se completeze o adeverinta tipizata pentru un credit doar pentru aces t motiv, adica, legal e posibil?

Va multumesc pentru raspunsuri.

Un 1 Martie fericit!
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
adinaa_89, utilizator

Buna seara,

HG 500/2011

Art. 8
...........

(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:

a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.


Angajatorul nu are temei legal sa refuze, este un abuz, puteti sesiza ITM. E bine sa aveti o cerere de elberare a adeverintei inregistrata la secretariat sau unde aveti registrul de intrari-iesiri documente. (registratura daca exista ).
Art.34 C.mun.:
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Refuzul angajatorul pe acel motiv nu are niciun suport legal.... depuneti solicitarea scrisa catre angajator si daca in termen de 15 zile nu primiti adeverinta sesizati ITM-UL
Va multumesc pentru raspunsuri. Sunteti cei mai buni in domeniu :).Acum am alta intrebare...daca sunt in concediu, e legal sa imi scriu preavizul? Va multumesc anticipat.
@ adinaa_89

Da, exista posibilitatea ca in perioada de concediu sa va inaintati demisia ...
Va multumesc mult, sunteti un adevarat ajutor in problemele angajatilor. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta salariat invatamant ContSters284944 ContSters284944 Care este termenul in care se poate elibera o adeverinta de salariat ? Este stipulat undeva, in cate zile se poate elibera si la cate adeverinte ai dreptul? ... (vezi toată discuția)
Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)
Informatii adeverinta de vechime in munca radualex37 radualex37 Am solicitat in scris eliberarea unei adeverinte de vechime in munca de la un fost angajator in 03.08.12 primind confirmarea de primire, acum fiind 31.10.12 si ... (vezi toată discuția)