avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cont 167 cu minus in balanta de verificare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cont 167 cu minus in balanta de verificare

Am avut un aparat luat in leasing, pentru care s-au achitat doar o parte din rate, fara a fi primit aparatul fizic. Firma nu s-a mai inteles cu cei de la leasing si au anulat contractul de leasing, ramanand cu valoarea ratelor achitate, de recuperat. In balanta apare in contul 167 cu minus valoarea ratelor de leasing. La lichidarea societatii, cum se poate inchide acest cont?
Multumesc!
Neinregistrand contractul de leasing,cum era normal,dupa primirea aparatului,ati mai inregistrat si plata direct in cont 167,cu toate ca obligatia de plata a ratelor trebuia sa rezida din facturile primite de la locator(in cazul leasingului financiar)prin inregistrarea in cont 404.
Pana a ajunge la lichidarea societatii,trebuie sa inregistrati debitul datorat de societatea de leasing 461 =167 si sa recuperati aceasta suma,platita nejustificat. Daca ajungeti la lichidare inainte de recuperarea sumei, in mod cert aceasta va trebui compensata cu alte sume ce le are de ridicat din firma asociatul sau asociatii. Parcurgerea etapelor de dizolvare si radierea firmei,duc la desfiintarea acesteia.Lichidarea firmei apare ca o etapa intermediara,cand asociatii nu se inteleg la impartirea bunurilor.
Multumesc pentru raspuns! Un expert contabil mi-a spus ca aceasta suma ar trebuie trecuta pe venituri la dizolvarea firmei(la bilantul de inchidere) si ar trebui sa se plateasca 16%.
Pai cum sa treceti pe venituri niste sume platite? eventual o cheltuiala daca exista certitudinea ca nu ii veti recupera (o cheltuiala nedeductibila, intrucat nu este efectuata in scopul obtinerii de venituri; presupun ca platile s-au facut in baza unor facturi)), cu o continuare a notei prezentate mai sus, astfel:
654=461
Ordin 3055:
"În creditul contului 461 "Debitori diversi" se înregistrează:
- sumele trecute pe pierderi cu prilejul scăderii din evidentă a debitorilor (654);"
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiderea contului 461 mioara2012 mioara2012 Buna ziua. In anul 2012 am facut o inregistrare in contul lui 461-Debitori diversi. Am intrebat la Finante daca pot inchide acest cont prin 117 sau prin ... (vezi toată discuția)
Cont 167-cesiune leasing financiar bianchita bianchita In urma cedarii unei masini luata in leasing am in contul 167 suma de 12000 lei si ar fi trebuit conform scadentarului sa am 10000 lei.Ce inregistrare ... (vezi toată discuția)
Diferentele de curs valutar la un leasing financiar iuli-ana iuli-ana am un contract de leasing financiar la care am inregistrat valoarea in 167 iar acum imi vin facturile de leasing in care am : capital, diferente curs rata, ... (vezi toată discuția)