Detinem hotarari avand ca obiect somatii de plata, anterior intrari ncpc era necesar ca instanta sa le declare definitive si irevocabile urmand ca apoi a le investi cu formula executorie.
Care ar fi acum procedura de executare a acestor hotarari in ncpc si ce pasi ar treb sa intreprindem in recuperarea acestor creante?
Mentionez ca hotararile nu sunt definitive si irevocabile, iar termenul de depunere a cererilor in anulare a fost depasit.
Cnf Art. 5 din Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă Dispoziţiile Codului de procedură civilă privitoare la titlurile executorii se aplică şi hotărârilor judecătoreşti sau altor înscrisuri pronunţate ori, după caz, întocmite înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, care pot fi puse în executare chiar dacă nu au fost învestite cu formula executorie.
Rezulta din cele de mai sus ca nu mai e necesara formula executorie
Am inteles faptul ca nu mai este necesara investire.
Dar in momentul de fata in hotarare nu este nicaieri specificat ca este definitiva ... ma intreb daca at cand transmitem aceasta hotarare executorului sa nu ne ceara daca a fost facuta cerere in anulare cu privire la aceasta somatie de plata... asa cum era specificat pe vechiile hotarari inainte de investire.
Sau inainte de trimiterea spre executare treb sa ne adresam instantei sa se pronunte cu privirea la nedepunerea unei cereri in anulare?
Conform dispoz.art. 665 alin.7 din noul Cod de Procedură Civilă “ În partea finală a încheierii de încuviinţare a executării silite va fi adăugată formula executorie […]“, şi dispoz. art. 5 din Legea nr. 76/2012 “Dispoziţiile Codului de procedură civilă privitoare la titlurile executorii se aplică şi hotărârilor judecătoreşti sau altor înscrisuri pronunţate ori, după caz, întocmite înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, care pot fi puse în executare chiar dacă nu au fost învestite cu formula executorie"
Prin urmare, va adresati instantei pt a cere legalizarea respectivelor sentinte. Ulterior apelati la executorul judecatoresc. Cu ocazia solicitarii de incuviintare a executarii silite facute de acesta. instanta va adauga si formula executorie.