Urmeaza sa avem un copil dar eu sunt casnica Sotul meu lucreaza cu carte de munca de 2 ani dar acum firma merge prost si se pare ca au nevoie de tot mai putini oameni La nasterea copilului daca sotul opteaza pentru stimulent de insertie si firma nu mai are nevoie de serviciile lui ce poate sa faca? Poate cere indemnizatie pentru cresterea copilului pana isi gaseste alt loc de munca? In aczul acesta cum e mai bine sa optam pentru 1 an sau 2 ani (ca nu am inteles care e diferenta) Daca incepe lucrul la un nou loc de munca si cere stimulent de insertie poate fi demis pe perioada stimulentului de la al doilea loc de munca? Multumim mult
1. Daca va fi concediat sotul dvs. poate beneficia de indemnizatie de somaj.
2. - Perioada de somaj indemnizat este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC, adica din somaj poate intra in CCC.
- Pe perioada CCC se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
4. Daca sotul nu este concediat pana se naste copilul poate cere stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
daca sotul este concediat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii juridice sau a falimentului angajatorului la mult timp dupa ce s-a nascut copilul mai poate intra din somaj in CCC? Multumim
Asta v-am spus si eu la pct.1 si pct. 2 din raspunsul anterior:
- daca este concediat prin desfiintarea postului (datorita reorganizarii unitatii) poate beneficia de indemnizatie de somaj;
- din somaj poate intra oricand in CCC.