avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie!?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie!?

Buna ziua. Am o colega aflata in CCC, pe data de 28.08.2014 copilul implineste un an (tatal indeplineste conditiile prevazute in OUG 111/2010). Conform OUG 111/2010 ea ar trebui sa revina la munca pe 29.07.2014 deoarece tatal nu intra in CCC, a doua zi dupa ce copilul implineste 11 luni. In schimb ea vrea sa revina la munca din 24.07.2014 pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Am 3 nelamuriri!
1. Acest stimulent de insertie cine il acorda?
2. Ce obligatii ii revin angajatorului, costuri?
3. Ea optat pentru CCC pe 1 an (mentionat si in decizie), in acest caz cat timp va primi acest stimulent de insertie daca vine inainte cu 5 zile la munca?
Cel mai recent răspuns: petronel11 , utilizator 11:12, 23 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Stimulentul de insertie este platit de AJPIS, cea care i-a platit si indemnizatia pentru CCC.

2. - Angajatorul nu suporta nici un cost in legatura cu stimulentul de insertie dar are alte obligatii prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

- Cand primeste decizia de la AJPIS pentru plata stimulentului de insertie sa predea o copie si angajatorului (cu numar de inregistrare) ca a stie ca beneficiaza de stimulent).



3. - Stimulentul de insertie se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Pe luna a 12-a a copilului (care este rezervata tatalui pentru CCC) nu va beneficia de stimulentul de insertie.
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil Bianca_Szel Bianca_Szel Am si eu o nelamurire. Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Andaluzia89 Andaluzia89 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu data obligatorie de a ma intoarce la locul de munca pt a beneficia de stimulent. Situatia sta in ... (vezi toată discuția)
Perioada stimulentului de insertie crynaku crynaku tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu (vezi toată discuția)