avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Instanþa competentã ºi obligativitatea de a fi ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Instanþa competentã ºi obligativitatea de a fi reprezentat prin avocat

Buna ziua,
Intr-o cauza privind disp. art.8 din Legea 554/2004 a contenciosului ad-tiv, pentru o hotarire definitiva si irevocabila privind decizia de stabilire de despagubiri, este necesar si/sau obligatoriu sa fiu reprezentat in instanta (eu ne avand studii juridice) de un avocat sau alt mandatar ?
De competenta carei instante apartine cauza : tribunal sau curtea de apel ?
Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:01, 4 Martie 2013
Nu este obligatoriu, insa asa cum mergem la doctor cand ne doare ceva, tot asa in cazul unor actiuni in instanta este recomandabil sa mergem la avocat.
Deja, datorita faptului ca nu aveti studii juridice, se naste o prima intrebare: care este instanta competenta? Raspunsul este: depinde impotriva carei institutii formulati actiunea in contencios.
Multumesc frumos. Este vb. de ANRP.
Precizez din start că nu am avut niciodată litigii în care parte în cauză să fi fost ANRP, însă vă răspund pentru că am citit şi recitit Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Legea nr. 2/2013 a modificat competenţa instanţelor prevăzută în unele acte normative din materia contenciosului administrativ şi fiscal.

Aţi scris că doriţi să obţineţi "o hotarire definitiva si irevocabila privind decizia de stabilire de despagubiri". Dacă aţi chemat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor iar litigiul are ca obiect contestarea deciziei adoptate de către Comisie sau refuzul acesteia de a emite decizia, competentă să judece în primă instanţă cauza este secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului în a cărui rază teritorială domiciliaţi, potrivit art. X din Legea nr. 2/2013. În toate celelalte cazuri, competenţa rămâne a secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel.
ART. X - Legea nr. 2/2013
Alineatul (1) al articolului 20 din titlul VII "Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 20.
(1) Competenţa de soluţionare a acţiunii în contencios administrativ având ca obiect contestarea deciziei adoptate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor sau, după caz, refuzul acesteia de a emite decizia revine secţiei de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului în a cărui rază teritorială domiciliază reclamantul. Dacă reclamantul domiciliază în străinătate, cererea se adresează instanţei reşedinţei sale din ţară sau, după caz, instanţei domiciliului reprezentantului acestuia din România, iar dacă nu are nici reşedinţă în România şi nici reprezentant cu domiciliul în România, cererea se adresează Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti."
Multumesc mult d-nei Gabriela Pintea pentru consiliere. Situatia cauzei mele este mai "simpla", deoarece dosarul ANRP/CC are atasat si Raportul de evaluare facut de un evaluator agreat de ANRP, dosar care a fost inaintat instantei contenciosului ad-tiv de la Curtea de Apel, si conform celor spuse de dvs., pe buna dreptate, cauza a fost scoasa de pe rol si trimisa la Trib. Bucuresti sectia Contencios Ad-tiv si Fiscal.
As mai avea totusi o intrebare privind taxa de timbru. Cind trebuie sa o platesc si ce valoare are ? ( conf. Legii 146/1997, art.3 alin.(m), taxa jurid a timbrului are valoare zero lei sau corespunzator unui alt alineat din lege are o alta valoare)
Cu deosebite multumiri.
Cu multă plăcere, dar să ştiţi că este o simplă coincidenţă faptul că s-a potrivit răspunsul meu cu mesajele dvs. Aţi dat prea puţine detalii.

Nu înţeleg de ce spuneţi că taxa de timbru prevăzută la art. 3, lit. m) din Legae nr. 146/1997 este de 0 lei. Acesta este conţinutul prevederii legale în discuţie:
Art. 3
Acţiunile şi cererile neevaluabile în bani se taxează astfel:
...................
m) cereri introduse de cei vătămaţi în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorităţi administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege:
-cererea pentru anularea actului sau, după caz, recunoaşterea dreptului pretins, precum şi pentru eliberarea unui certificat, unei adeverinţe sau oricărui alt înscris - 4 lei;
-cerere cu caracter patrimonial, prin care se solicită şi repararea pagubelor suferite – 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 39 lei;
....................

Citiţi mai mult: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este instanþa competentã sã judece o cauzã având ca obiect legea nr. 544/2001? stroe maqrcel stroe maqrcel M-am adresat cu o plangere in contencios ad-tiv impotriva Curtii de Apel Alba la ICCJ ,pentru refuz de eliberare documente, care au raspuns ca ei nu judeca in ... (vezi toată discuția)
Declinare competenta puideurs puideurs Buna seara, Am si eu 2 intrebari: 1. Daca am omis sa depun la cererea de chemare în judecată în contenciosul ad-tiv plîngerea prealabilă, fără a ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca - neplata salariului, solutii, instanta competenta prodan katalin prodan katalin buna,intrebarea mea este ca ce se poate face in privinta faptului ca firma la care a lucrat sotul meu nu vrea sa mai plateasca ultimul salar.el si-a dat ... (vezi toată discuția)