avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declinare competenta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Declinare competenta

Buna seara,
Am si eu 2 intrebari: 1. Daca am omis sa depun la cererea de chemare în judecată în contenciosul ad-tiv plîngerea prealabilă, fără a depăși termenul de 6 luni, se mai poate depune această plîngere până la primul termen de judecată? Dacă da, în ce moment și în temeiul cărui art. de lege ?
2. Am avut pe rol la Curtea de Apel Buc.- contencios ad-tiv și fiscal o cerere de chemare în judecată, înregistrată la data de 05.02.2013, ulterior, după apariția NCPC, Curtea de Apel și-a declinat competența, a scos de pe rol cauza și a trimis dosarul la Tribunalul București care a fost înregistrat la data de 03.04.2013. Care este data la care se consideră deschis procesul? febr. sau aprilie? Nu trebuia păstrat același termen de la Curtea de Apel? (05.02.2013)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:16, 22 Decembrie 2013
1. Nu înţeleg ce legătură are termenul de 6 luni în care puteţi introduce o acţiune în contencios administrativ cu faptul că aţi uitat să anexaţi plângerea prealabilă la cerere.

Pentru că vă judecaţi potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă, puteţi să propuneţi noi dovezi până la prima zi de înfăţişare, deci veţi depune acest înscris la termenul fixat de instanţă în acest scop. Prima zi de înfăţişare este termenul la care părţile, legal citate, pot pune concluzii. Ideea este, totuşi, să îl depuneţi cât mai repede pentru a preîntâmpina orice discuţii, iar pentru asta nu vă trebuie o justificare specială.

2. Curtea de Apel nu şi-a declinat competenţa în favoarea tribunalului. Curtea de Apel a trimis dosarul pe cale administrativă tribunalului, iar asta se datorează prevederilor Legii nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Noul Cod de procedură civilă nu are nicio legătură cu această situaţie. Legea nr. 2/2013 a modificat competenţa în materia contenciosului administrativ iar aceste dispoziţii a fost de imediată aplicare. Procesul dvs. a început în 5 februarie 2013.
Nu trebuia păstrat același termen de la Curtea de Apel?

Unde anume să fie păstrat, în programul ECRIS al tribunalului? Dacă asta aţi dorit să întrebaţi, atunci răspunsul este "nu". În programul ECRIS apare data la care a fost înregistrat dosarul la instanţa respectivă, nu data la care a început litigiul (în majoritatea situaţiilor aceste două date coincid).
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanþa competentã ºi obligativitatea de a fi reprezentat prin avocat puideurs puideurs Buna ziua, Intr-o cauza privind disp. art.8 din Legea 554/2004 a contenciosului ad-tiv, pentru o hotarire definitiva si irevocabila privind decizia de ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta sa judece in contencios administrativ hot_oliviu hot_oliviu In vederea chemarii in judecata in contencios administrativ, cf. Legii nr. 554/2004, doresc sa chem. in instanta Ministerul Mediului pentru refuz de a raspunde ... (vezi toată discuția)
Procedura de continuare a unui proces trimis de tribunal la curtea de apel si retrimis la tribunal border2013 border2013 1) la Tribunal s-a admis necompetenta materiala si s-a transmis dosarul la Curtea de apel. 2) Curtea de Apel scoate de pe rol dosarul si il trimite la ... (vezi toată discuția)