avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Motive de concediere de necorespundere profesionala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Motive de concediere de necorespundere profesionala fictiva , nedreapta!

Buna ziua,sunt angajat la o fabrica de huse auto...si aceasta societate in ultima perioada a inceput o concediere in rafale, luna de luna...pe motive de necorespundere profesionala..desi angajatii in cauza au vechime de intre 1 si 6 ani in aceasta fabrica,si fac angajari paralel cu aceste concedieri.
Au modificat regulile interne in asa fel incat, daca toti oamenii din fabrica ar fii evaluati...nici unul nu ar trece proba(pe hartie sunt trecute cerinte ce ne'ar face pe noi muncitorii sa fim niste roboti la propriu ca sa le respectam) asta se cere acum in aceasta fabrica,si este imposibil. Au voie sa faca asta?Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns?Va rog! In numele a aproximativ 500 de angajati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:37, 3 Martie 2013
Solicitati un control de la ITM ...
1. Va redau din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
...
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


2. Asadar daca nu exista o procedura de evaluare stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil unitatii sau in regulamentul intern al acesteia (si de care sa fi luiat si salariatii la cunostinta) nu are cum sa constate necorespunderea profesionala.

3. Va recomand sa faceti o sesizare la ITM care va verifica daca angajatorul respecta procedura legala in cazul concedierii pe motiv de necorespundere profesionala.

4. Va mai spun ca in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc mult pentru ajutor, domnule Tudor Valeriu!
Legalitatea concedierii nu o constata ITM-ul , ci instanta de judecata .... faceti degeaba sesizare la ITM pe acest subiect .... nu exista niciun text de lege care sa prevada ca ITM-ul are competenta in a stabili legalitatea unei concedieri dispuse de catre angajator.
am si eu o intrebare, ca tot veni vorba de "bete-n roate"....am dreptul sa iau somaj in cazul cand angajatorul imi spune ca nu mai poate sa-mi prelungeasca contractul de munca (profil confectii) pe baza lipsei de comenzi?....contractul era pe perioada determinata....si, nu mai veni ca nu reusesc sa va dau de lucru...pot solicita somaj? mentionez ca am prestat munca timp de 6 luni la angajatorul respectiv.

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionale - urgent eujad eujad Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj daca se face incetarea cim cu art. 61 lit. d? Ianis2012 Ianis2012 Buna ziua In cazul in care se face incetarea CIM cu art. 61 lit D pot beneficia de somaj? Ce referate sunt necesare pentru a putea demonstra angajatul ca ... (vezi toată discuția)