avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Motive de concediere de necorespundere profesionala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Motive de concediere de necorespundere profesionala fictiva , nedreapta!

Buna ziua,sunt angajat la o fabrica de huse auto...si aceasta societate in ultima perioada a inceput o concediere in rafale, luna de luna...pe motive de necorespundere profesionala..desi angajatii in cauza au vechime de intre 1 si 6 ani in aceasta fabrica,si fac angajari paralel cu aceste concedieri.
Au modificat regulile interne in asa fel incat, daca toti oamenii din fabrica ar fii evaluati...nici unul nu ar trece proba(pe hartie sunt trecute cerinte ce ne'ar face pe noi muncitorii sa fim niste roboti la propriu ca sa le respectam) asta se cere acum in aceasta fabrica,si este imposibil. Au voie sa faca asta?Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns?Va rog! In numele a aproximativ 500 de angajati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:37, 3 Martie 2013
Intrucat c.i.m. va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat , aveti dreptul sa beneficiati de somaj numai daca indepliniti si celelalte conditii prevazute de lege pentru acordarea acestuia - conditia incetarii c.i.m. din motive neimputabile fiind indeplinita -.

Conditiile pentru somaj sunt prevazute in Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionale - urgent eujad eujad Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj daca se face incetarea cim cu art. 61 lit. d? Ianis2012 Ianis2012 Buna ziua In cazul in care se face incetarea CIM cu art. 61 lit D pot beneficia de somaj? Ce referate sunt necesare pentru a putea demonstra angajatul ca ... (vezi toată discuția)