avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diferenta intre contract de colaborare si contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diferenta intre contract de colaborare si contract de munca

Fiul meu este elev si lucreaza cu ctr.de colaborare la un retaurant, pentru ca nu are un program fix si se poate duce la sf.de saptamana sau cand este liber. In urma unui incident avut intr-o seara, cand seful de acolo era invitat la o petrecere (in timul lui liber) in acel restaurant, l-a chemat pe fiul meu intr-o aalta incapere sa-i spuna ca sa nu mai vina 2 saptamani la serviciu. Dupa cateva zile, fiul meu s-a dus la serviciu si i s-a spus ca i se desface contractul, dar l-a pus sa-si dea demisia. Nu mai inteleg nimic, ori demisiei, sau ce inseamna desfacere contract de colaborare. I s-a mai spus ca oriunde se va mai angaja nu mai poate pentru ca ei ii desfac contr,pentru indicsciplina. Mai precis, incindetul a constat ca baiul meu ar fi aprins lumina dimineata la o petrecere, ceea ce ar insemna ca ii grabeste pe clienti sa plece. Pa hartia pe care i-o dadea copilului sa o smenze, ceea ce nu a facut, scria ca ii desface contractul de munca ca a lipsit timp indelungat de la serviciu. Pana la urma cat il poate afecta un asemenea contract dc el nu are inca carte de munca. Sau il va afecta cand isi va lua alt servici? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 11:59, 23 Februarie 2009
I se desface contractul contractul de munca? Pai a avut sau nu contract de munca? Daca a avut contract de colaborare nu il va afecta cu nimic caci aceasta 'decizie' nu se va inscrie in carnetul de munca.
Iar daca are contract de munca (caz in care trebuia intocmita fisa postului, carte de munca, etc), sanctiunea desfacerii disciplinare a CIM trebuie precedata de cercetare disciplinara.
Are doar un contract de colaborare care a fost incheiat cand el avea 16 ani si putea sa munceasca doar cu acordul meu. De atunci nu s-a mai incheiat alt contract. Deci este unul de colaborare. Dar cei de la restaurant ii spun ca la alt loc de munca ii va trebui o caracterizare de la ei. Si eu stiu ca acest contract de colaborare nu echivaleaza cu un contract de munca cu carte de munca. Dar poate s-a mai schimbat ceva si eu nu stiu. Oricum dc se va angaja o poate face in continuare la fel, cu contract de colaborare atata timp cat este inca elev.
Va multumesc pentru informatii. Asa gandisem si eu, chiar l-am linistit , dar totusi am cerut aceste informatii, sa fiu mai sigura ca nu s-a schimbat nimic in acest sens.
Nu exista contract de colaborare dpdv al Codului Muncii. Scrieti la Min. Muncii Fam. si Egalitatii de Sanse cereti o informare pe legea 544/2001- a informatiilor publice si veti primi un raspuns competent. Nu reclamatie, doar informare. Exista numai contract de munca cu durata limitata, daca nu lucreaza 8 ore...Scrieti pe mail, primiti raspuns acasa.
peraspera a scris:
Nu exista contract de colaborare dpdv al Codului Muncii.

Evident, deoarece este reglementat de codul civil! N-am inteles deloc sfatul dumneavoastra - ce sa ceara?

Alte discuții în legătură

Incetare contract de muna/va rog frumos sa ma ajutati PatriP PatriP Buna seara, Sunt angajata la o banca si am anuntat acum o saptamana ca vreau sa plec dar la insitentele directoarei nu mi-am depus demisia imediat ( a vrut ... (vezi toată discuția)
Dc nu respect perioada de preaviz,ce se intampla? vanda85 vanda85 DC NU POT RESPECTA PERIOADA DE PREAVIZ CU 2-3 ZILE ....ESTE GRAV?LA SERVICI NU AM GASIT INTELEGERE PT ACELE ZILE .DC PLEC CUM MI SE INCHEIE CE AR PUTEA SA ... (vezi toată discuția)
Angajare somer absolvent lelena_b lelena_b am angajat in 2010 o asistenta aflata la momentul respectiv in somaj, dupa terminarea postlicealei, pe perioada nedeterminata. am primit un an de zile lunar o ... (vezi toată discuția)