Buna ziua. Am fost oprita pe autostrada de la Cluj cu o viteza de 51 de km peste viteza legala. Mi s-a suspendat carnetul pe o perioada de 90 de zile si mi-au facut si proces verbal. Vreau sa va intreb daca are rost sa fac contestatie, tinand cont ca ei au inregistrarea? Am mai auzit ca se poate inlocui suspendarea dreptului de conducere cu aplicarea a 6 puncte de penalizare, stie cineva cum? Vreau sa va mai spun ca am mai avut luat carnetul si anul trecut tot in perioada asta a anului pentru neacordare de prioritate o luna de zile. Astep va rog sfaturi. Va multumesc.
va trebui sa faceti o plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, in termen de maxim 15 zile de la incheierea acestuia din urma, prin care sa solicitati anularea actului (sau inlocuirea sanctiunii administrative) pe care sa o motivati, in functie de cea mai apropiata de adevar varianta (ori, evident, in functie de rezultatele pe care le doriti), cu unul sau mai multe motive de nulitate a procesului verbal intocmit, alaturat cu perspectiva CEDO in ceea ce priveste procedura de judecata in cazul litigiilor care au ca obiect contraventii. Chiar si in situatia in care exista inregistrare, si aceasta (ori aparatele de masurare a vitezei din dotarea organului de politie) trebuie sa indeplineasca un set de criterii pentru a putea fi primite ca probe in proces. Va sfatuiesc ca pentru aceste demersuri sa apelati la serviciile unui avocat.
Ati auzit bine, au existat solutii de acest fel, insa, la fel de bine se poate ca plangerea sa va fie si respinsa. Nu putem vorbi matematic, nici macar in situatia in care am cunoaste toate detaliile situatiei in care va aflati dumneavoastra. Insa, in situatia in care inaintati o plangere de acest fel, solicitand un certificat de grefa de la instanta la care plangerea se va inregistra (cu care sa mergeti la politie si sa va ridicati permisul de conducere), veti putea sa conduceti, cel putin pana la solutionarea litgiului.
In acelasi timp, va sfatuiesc ca pentru viitor, atat pentru binele celorlalti participanti la trafic, cat si pentru al dumneavoastra, sa va revizuiti atitudinea si sa incercati sa respectati regulile de conduita la volan, circuland cu o viteza cat mai apropiata de cea corespunzatoare sectorului de drum pe care va aflati, avand in vedere consecintele nefaste care pot interveni, ca urmare a acestui fel de comportament. Totusi, 51 km/h peste viteza legala, in opinia mea, inseamna enorm de mult. Ganditi-va ca sunteti norocoasa, fiecare 5 km/h in plus peste viteza legala, dubleaza riscul de accident.
Multumesc mult de tot pentru raspuns. Imi este putin frica sa fac plangere deoarece ,zic eu ,sunt sanse mult prea mici ca sa mi se aprobe si din cate am inteles daca mi se respinge cererea mi se mai adauga inca 30 zile de suspendare. Cred ca mai sigur este sa dau testul dupa ce imi expira dovada si sa astepta 3 luni. Mai am o intrebare.. Dupa ce promovez testul, dosarul trebuie trimis in judetul de unde mi-a fost suspendat permisul, dar trebuie neaparat sa fie dus personal sau il pot trimite si prin posta? Am mai vazut pe unele forumuri si aceasta varianta.. Va intreb ca sunt cam multi km pana acolo si nu cred ca pot ajunge.
daca se respinge plangerea nu se adauga 30 de zile. acest lucru se intampla numai daca nu se preda permisul in termen de 5 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.
la ce dosar va referiti? conducatorul auto nu trimite niciun dosar.
ptr depasirea vitezei cu peste 50 km/h testul 13/15 nu este obligatoriu, testul va putea ajuta sa reduceti perioada de suspendare la 30 de zile conform art. 104 din oug 195 si in conditiile art .221 din hg1391 (regulament).
oug 195
Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.
Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
hg1391
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
ptr ati avut permisul suspendat anul trecut, nu puteti beneficia de reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile.