avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa 10 luni si jumatate de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa 10 luni si jumatate de munca

Buna ziua,dupa 10 luni jumate de munca pot beneficia de somaj,mentionez ca inainte de aceasta perioda am fost in CCC,se ia in considerare si aceasta perioada?Va multumesc anticipat,si va doresc un wekend placut.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 3 Martie 2013
1. Daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj sunt formate din lunile lucrate dupa CCC si se completeaza, pana la 12 luni, cu luni lucrate inainte de a intra in CCC.
- Aceste 12 luni se trec in adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 35
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de muncă sau de serviciu suspendate, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizate înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii.
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj DanielaVenera DanielaVenera Buna ziua. Copilul meu a implinit 2 ani pe 04.08.2017, eu am inceput munca in aprilie 2017, pe 1 noiembrie se inchide activitatea la locul de munca. As dori ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc sandavaleria sandavaleria Buna ziua. Cum as putea beneficia de somaj dupa terminare ccc? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pot beneficia de șomaj? Cojan Oana Cojan Oana Bună ziua. Sunt în CCC până în septembrie și vreau să știu dacă pot intra în șomaj după terminarea concediului? (vezi toată discuția)