avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Notificare privind somatia de plata la o asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Notificare privind somatia de plata la o asociatie de locatari

Mama mea a primit azi o "Notificare privint somatia de plata" pentru o restanta de 570.44 lei, reprezentand partial cota intretinere decembrie 2012 si ianuarie 2013.
In aceasta este somata ca in termen de 10 zile sa achite aceasta datorie altfel va fi chemata in instanta si se poate ajunge pana la executarea silita.
Acum va intreb; e normal sa faci o astfel de notificare ptr. o datorie care nu are 90 de zile, in conditiile in care mama mea achita in fiecare luna cota parte dar niciodata mai putin de 200 lei/luna? In afara de acest lucru, am intrebat daca toti cei cu datorii au primit astfel de notificari si mi-au raspuns ca da, mai putin presedintele comisiei de cenzori care are o datorie de 1200 lei. Intreband de ce acesta nu a primit mi s-a spus ca acesta primeste salariu la 3 luni si ca plateste atunci, dar, din cate am vazut, are cam aceiasi suma restanta de cateva luni bune, deci nu plateste integral niciodata. Cum vi se pare acest lucru? Pe mama mea o someaza ptr. o suma de 570 lei dar pe vecinul, care mai este si presedintele comisiei de cenzori (lucru din punctul meu de vedere lipsit de morala si etica, fiind dator) nu, il "iarta". As aprecia un raspuns ptr. a stii ce am de facut.
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
MihaelaT08, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:03, 4 Martie 2013
Exces de zel....
O somatie e doar o atentionare scrisa si poate fi utilizata in momentul in care se incepe actiunea in instanta pentru a demonstra instantei ca datornicul a fost solicitat oficial sa-si achite datoriile.
Pe dvs va priveste rezolvarea situatiei mamei dvs nu pe cea cenzorului favorizat, deci nu apelati la comparatii....
Reamintiti-i totusi celui care semneaza notificarea de art.50 din legea 230/2007 :
"Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit."

Notificarea poate fi trimisa proprieatrilor restantieri fara a fin necsare 90 de zile de intarziere. In Legea 230/2007 se prevede ca dupa 90 de zile de intarziere a platii, asociatia poate actiona restantierul in instanta. Astazi fiind 3 martie, sigur ca suma datorata pe decembrie este restanta.
Daca spuneti ca mama dv "achita in fiecare luna cota parte dar niciodata mai putin de 200 lei/luna" cum de nu a achitat pe luna decembrie?
Poate a fost vreo problema si nu a platit in ianuarie sau in februarie...
Dar, asa cum reiese si din notificare, aveti la dispozitie 10 zile sa platiti si sigur ca nu va actioneaza nimeni in judecata daca in acest timp platiti integral pe decembrie si poate o parte din ianuarie.
Si asa pot proceda si ceilalti vecini ai dumneavoastra.
Daca unii proprietari nu au primit notificari, este firesc mai ales pentru membrii comitetului si cenzori. Acestia cunosc situuatia, ei intocmesc notificarile, notificari ce au in primul rand scopul de a aduce aminte, de a atentiona si avertiza pe unii proprietari care au uitat sa plateasca. Ori daca cei din conducerea asociatiei au restante, acestia o stiu foarte bine si nu are rost sa-si trimita notificare prin posta ca sa-si aduca aminte.
@MihaelaT08

Probabil la avizier se afla in prezent lista de intretinere pe luna Ianuarie.
Deci mama dv. figureaza pe aceasta lista in rubrica de restante cu un partial din luna Decembrie, iar la totalul lunii curente sunt cheltuielile pentru luna Ianuarie, da?
Daca e asa cum inteleg eu, acea suma de 570 lei se refera la o restanta partiala insumata cu luna curenta.

Este un exces de zel al conducerii asociatiei sau al administratorului si, evident, notificarea aceasta nu ajuta nimanui, cu atat mai putin asociatiei care nu va putea sa o cheme in instanta pe mama dv. din doua motive:
- restanta nu este mai veche de 90 zile de la data scadenta;
- mama dv, plateste lunar, deci se achita de obligatia platii, chiar daca nu o face integral.
Notificarea face si un exces de zel vorbind despre executare silita, ceea ce este de-a dreptul rizibil. Ce sa-i ia mamei de banii astia? Lingurile din sertarul mesei sau canile primite de la parastase? Poate prajitorul de paine.... :)

Asemenea notificari gratuite nu fac decat sa semene cu Ionica care striga "lupu;!", adica se banalizeaza o actiune care ar trebui sa aiba o anumita semnificatie in cazuri adevarate de restante uitate de locatari.

Spuneti-i mamei sa se linisteasca ca oricum instanta nu ia in seama asemenea actiuni.
Sigur, e bine sa-si plateasca intretinerea lunar, chiar daca si partial.

In plus de asta, nu mai faceti comparatii cu alti vecini, ci vedeti-va numai de partea care va priveste, cu atat mai mult cu cat nu sunteti intr-o situatie atat de grava.
Multumesc ptr. raspunsurile dvs. In acest moment la avizier este afisata intretinerea pe luna februarie. Notificarea nu a fost trimisa prin posta ci a fost adusa personal de catre presedintele asociatiei. Notificarea a fost datata cu 01.03.2013 iar mamei i-a fost adusa ieri,03.03.2013..deci la 2 zile dupa emiterea ei. Am discutat cu mama si va face cum spuneti, in sensul ca va achita toata luna decembrie si ulterior si restul si, clar, nu va ajunge sa aibe o datorie mai veche de 90 zile. Ce e deranjant este ca ajung sa se lege de oameni care intotdeauna au platit si consider ca ptr. o astfel de suma este penibil sa trimiti o astfel de notificare, mai ales ca la utima plata mama a discutat cu administratorul si i-a spus ca isi cunoaste f. bine datoria si ca o va achita.
Referitor la comparatia cu presedintele comisiei de cenzori, spuneam doar ca nu e normal ca acesta sa nu primeasca o astfel de notificare in conditiile in care datoria este dubla fata de cea a mamei mele. Si, as vrea sa imi spuneti, este normal ca aceasta persoana sa fie presedintele cenzorilor daca are datorie la intretinere?
Pai nu e moral, ca de legal nu-l opreste nimeni sa fie presedintele comisiei de cenzori. Proprietarii l-au ales.

Ma intreb cum de a pus listele pe februarie cand inca nu s-au emis de catre furnizori facturile la energie electrica, apa calda si caldura, apa rece, pe aceasta luna. Ce facturi a pus omul ala pe liste? :stunned:

Lista trebuie sa poarte numele lunii in care s-au facut consumurile din lista...
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere Yoda112 Yoda112 Buna ziua ! Am o nelamurire: luna trecuta am platit toate penalitatile stranse la intretinere in decursul a 1 ani si jumatate , 570 lei la o suma de ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere kondorul kondorul Buna seara, Va rog cititi cu rabdare. Incepand din iunie 2015 administratorul asociatiei de locatari a fost destituit din functie, deoarece in perioada ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de justitite nejustificate la plata intretinerii stan_iulia stan_iulia Buna ziua, Am si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv. r fi foarte lunga povestea insa am sa incerc sa o scurtez. Mama este retantiera la intretinere, e ... (vezi toată discuția)