avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii intretinere

Buna seara,
Va rog cititi cu rabdare.
Incepand din iunie 2015 administratorul asociatiei de locatari a fost destituit din functie, deoarece in perioada in care a fost administrator nu si-a indeplinit atributiile care ii reveneau. S-a constatat o serie de nereguli legate de activitatea acestuia, refuzand sa ofere informatiile solicitate , spre exemplu de a afisa lunar sumele restante fiecarui apartament din bloc.
Lunar, eu si mai multi locatari ii solicitam, doar verbal ce-i drept, sa afiseze si sumele restante pentru fiecare apartament, insa intotdeauna acesta amana acest lucru. Din cauza ignorantei locatarilor din acest bloc, printre care ma includ si eu am ajuns sa acumulam datorii imense, avand facturi la utilitati de ordinul sutelor de milioane.
Astfel s-a intocmit o noua asociatie de proprietari a blocului in care locuiesc si astfel s-au inceput demersurile pentru darea in judecata a fostului administrator.
Din cate am inteles toate documentele originale sunt la sectia sectorului de care apartinem depuse pentru a incepe procedura de judecata.
Cu cateva zile s-a afisat la vizierul blocului o lista cu restantele calculate estimativ, fara penalizari, asa mentioneaza noul presedinte in urma unei discutii avute cu el, desi apare o coloana in tabelul afisat care se numeste “fond penalizari” . Acest tabel este semnat de catre noul presedinte si de catre cenzorul care a efectuat calculele pentru perioada mai sus mentionata.
Incepand din luna ianuarie a anului 2011 si pana in mai 2015 mi-am achitat aproape lunar intretinerea , dupa cum urmeaza a se vedea din lista de mai jos:
-2011 – nu am platit in luna august;
-2012 – luna ianuarie si aprilie, insa in decembrie am platit de 2 ori, ceea ce ar compensa partial pentru una din cele doua luni in care nu am platit;
- 2013 – nu am platit in luna ianuarie;
- 2014 – am chitante emise pentru fiecare luna din acest an ;
- 2015 – in luna mai nu am platit, desi in luna aprilie am doua chitante emise, ceea ce ar echivala partial luna in care nu am platit.
Plata intretinerii pentru fiecare luna platita a fiecarui an in perioada precizata anterior s-ar putea sa nu fie achitata integral, deoarece nu am lista lunară de plată a fiecarui an pentru a compara diferenta ramasa restanta. Tin sa precizez ca daca ar exista diferente ar fi de pana in 100 ron si acest lucru nu s-ar aplica pentru fiecare luna in parte, insa din cate imi amintesc am incercat sa imi achit suma integral la intretinere pentru fiecare luna in parte.
Am fost la cenzor sa imi ofere explicatii cum a efectuat calculele si sa imi prezinte documentele justificative, si anume o lista cu suma lunara la intretinere pentru fiecare luna a fiecarui an din ianuarie 2011 si pana in mai 2015 pentru a-mi face propriile calcule sau a apela la un expert care sa mi le calculeze. Dansa a spus ca a facut calculele dupa documentele date de la fostul administrator si ca nu mi le poate oferi si ca ar trebui sa ma adresez presedintelui.
Venisem chiar cu o cerere in acest sens in care solicitam conform “Art. 10. - Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor. “

Astfel am mers la presedintele asociatiei de proprietari a blocului cu dorinta de a-I inmana cererea si de a-mi oferi documentele solicitate. Acesta mi-a raspuns ca calculele restantelor a fost intocmita de fostul administrator, desi e semnata si parafata de catre cenzor si de catre el, si ca toate documentele originale sunt la dosarul aflat la sectia de politie.

Mi-a mai precizat ca pana la inceperea procesului de judecata, care se tot amana de un an nu putem avea documentele necesare. Cand va incepe procesul vom arata in instanta dovezile , si anume chitantele cu sumele achitate pentru aceasta perioada.
Suma restanta pe care o am este de 16.660 ron. Credeti ca aceste calcule sunt justificative avand in vedere situatia precizata mai sus?
Desi exista neconcordante in spusele presedintelui actual cu privire la cine detine aceste informatii si cine a facut calculele pentru acea perioada as dori sa imi spuneti cui ar trebui sa ma adresez pentru a intra in posesia documentelor legate de calcularea restantei mele sau ar trebui sa astept pana sunt chemat in instanta ( ceea ce mi se pare aberrant) ? Nu se stie cand se va stabili o data a procesului, ar putea trece 6 luni, poate 1 an, eu ce ar trebui sa fac ?
In lista afisata la vizier mentioneaza ca in termen de 6 luni trebuie sa imi achit suma , daca nu voi fi dat in judecata. Cum as putea eu sa platesc suma restanta, daca nu stiu daca acesta este justa si reala?
As putea sa ma duc la politie si la cerere sa solicit efectuarea unor copii dupa listele lunare pentru fiecare an in parte?

Cel mai recent răspuns: kondorul , utilizator 11:22, 4 Iunie 2016
Perioada 2011 - 2016 inseamna cca 75 luni. Daca scadem lunile cat n-ati achitat deloc, ar ramane cca 70 luni de plati partiale. Facand o medie lunara a restantei pusa pe liste rezulta o suma aproximativa de 235 lei neachitata lunar.
Ne intrebati daca restanta este justificata. Poate fi justificata dupa un asemenea calcul, nu si daca ziceti ca nu ati fi platit maxim 100 lei lunar.
Sunt prea putine informatii pentru ceea ce vreti sa stiti.

Pe de alta parte, dv. aveti o vina in sensul ca, daca ati vazut ca administratorul nu consemneaza restanta pe liste, ar fi trebuit sa va notati, sa incepeti macar sa va notati de la un moment dat, cat e intretinerea si cat ati platit, ca sa aveti o situatie cat de cat clara. Sa va fi gandit ca la un moment dat va veni si scadenta si ar trebui sa nu aveti atatea semne de intrebare. Fiecare om e dator sa-si mai poarte si singur de grija, nu sa se lase in baza altora sau a institutiilor.

In fine, trebuie sa stiti ca documentele originale trebuie sa stea la asociatie. Indiferent unde se depune vreo plangere, ca e politie, ca e judecatorie, ca e primarie, oriune ar fi, se depun documentele in copie.
Deci raspunsul presedintelui ascunde o situatie cel putin neclara, daca nu chiar mincinoasa.
E posibil, in cazul ca nu a avut date suficiente de la vechiul administrator sa fi impartit restanta ad-hoc la cei despre care se stia ca-si platesc intretinerea partial sau nu si-o platesc deloc.

Sfatul meu este sa nu platiti, sa va asigurati ca aveti suma care vi se cere totusi, si sa-i lasati sa va dea in judecata. In instanta trebuie sa probeze cu listele de intretinere si cu o situatie a datoriilor bazata pe registrul de casa. Veti putea contesta aceasta suma aratand ca nu ati avut acces la documentele asociatiei.
Dv. nu trebuie sa platiti decat sume clare, bine justificate in baza documentelor asociatiei, documente care trebuie sa va fie aratate daca solicitati acest lucru.
Nu trebuie sa achitati sume care nu va sunt justificate.

Chiar ii puteti spune presedintelui asociatiei dv. ca amenintarea lui nu va afecteaza atata timp cat nu va arata documentele in baza carora a calculat restanta.
kondorul a scris:


Din cauza ignorantei locatarilor din acest bloc, printre care ma includ si eu am ajuns sa acumulam datorii imense, avand facturi la utilitati de ordinul sutelor de milioane.



1-Datoriile imense au fost generate de ignoranta proprietarilor pentru a plati sau datorita administratorului de imobil ?
2-
s-a intocmit o noua asociatie de proprietari a blocului in care locuiesc si astfel s-au inceput demersurile pentru darea in judecata a fostului administrator.

Cum s-a intocmit o noua asociatie de proprietari ?
Demersurile pentru demonstrarea eventualelor incalcari ale normelor,existenta de prejudiciu,puteau fi desfasurate si de catre vechea asociatie
3-
Din cate am inteles toate documentele originale sunt la sectia sectorului de care apartinem depuse pentru a incepe procedura de judecata.

Daca documentele sunt la sectie,inseamna ca se deruleaza o cercetare penala,urmand ca procurorul sa analizeze documentele sa coroboreze cu declaratiile partilor pentru ca in final sa dispuna solutie,care nu se poate garanta ca va fi trimiterea in judecata
De altfel,pentru datoriile acumulate nu este responsabil numai administratorul,ci si presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari
4-
sau ar trebui sa astept pana sunt chemat in instanta

Dv ati precizat ca
s-a intocmit o noua asociatie de proprietari a blocului in care locuiesc si astfel s-au inceput demersurile pentru darea in judecata a fostului administrator.

5-
Nu se stie cand se va stabili o data a procesului, ar putea trece 6 luni, poate 1 an, eu ce ar trebui sa fac ?

Pana cand nu se finalizeaza cercetarile in dosar-care afirmati ca se afla abia in faza de cercetare la politie,nu se poate afirma ca procurorul va dispune rechizitoriu pentru investirea instantei de judecata cu autoritatea solutionarii cauzei
Chiar si daca se ajunge in instanta,care poate sau nu sa aprecieze culpa ex administratorului,nu va poate garanta nimeni ca acesta este solvabil
Sunt frecvente situatiile in care asociatia de proprietari beneficiaza de hotarare judecatoreasca definitiva favorabila care nu poate fi materializata pentru ca debitorul nu are bunuri in evidenta
6-Aveti posibilitatea sa contractati in nume personal expertiza finaciar contabila prin expert contabil care in urma verificarii documentelor poate sa concluzioneze asupra temeiniciei si legalitatii sumei pretinse in sarcina dv drept restanta
Atat timp cat documentele sunt in cercetare la politie nu se pot desfasura si alte verificari ale acelor documente,astfel ca o eventuala expertiza financiar contabila ar putea fi realizata numai dupa finalizarea cercetarii cauzei in derulare la politie/parchet
Multumesc timpul acordat, la randul meu, incerc sa ajut pe cineva!
Pe langa cele aratate, daca dvs stiti ca totusi ati achitat, avand , dupa dvs. o suma infima, fata de ve va pune in spate as. prop. v-as sugera sa cautati prin "arhiva" personala cat mai multe chitante, astfel incat la judecatorie, pe langa faptul ca instanta va obliga as. prop. sa dovedeasca debitul - pe fiecare luna in parte (o sa aveti acces sau chiar copii ale listelor de plata), o sa gasiti o multime de luni, care desi vor figura ca neachitate, in realitate au fost achitate, dovada fiind chitantele. Deci cat mai multe chitante, cu atat mai bine.
Daca stau bine si ma gandesc, chiar daca ati gasi numai 3-4 chitante si tot va fi bine - puteti demonstra ca "baietii" au falsificat situatiile pe ici - pe colo, prin partile esentiale.
Faceti copii ale tuturor chitantelor, originalele le pastrati
Are dreptate @elga50 cand afirma ca documentele originale tre' sa se gaseasca la asociatie.
Cu org. de politie - boala lunga... dar poate gresesc eu.
Recunosc ca asa ceva nu prea am auzit, adica ce fel de liste de plata aveati afisate si cand achitati ce scriau baietii pe chitanta - cred ca intretinere, fara luna, perioada...?
elga50 a scris:

Veti putea contesta aceasta suma aratand ca nu ati avut acces la documentele asociatiei.


Cum pot sa probez acest lucru?

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere Ciprian001 Ciprian001 Buna ziua, Am cumparat un apartament in Dec. 2013, pentru care am primit o chitanta semnata de administrator si presedintele asociatiei de locatari cum ca nu ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu administrator MMI15 MMI15 Buna ziua! Am nevoie de indrumare pe urmatoarea situatie, va rog sa ma ajutati. Am cumparat un apartament in iulie 2013 prin Prima Casa. In luna octombrie am ... (vezi toată discuția)
Chitanta cu plata pe noiembrie 2009 si totusi restantieri....?? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie: Pe 30 decembrie sotul meu a fost la Asociatia de proprietari sa plateasca intretinerea pe ... (vezi toată discuția)