avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Suspendare din Barou pe perioada urmaririi penale este ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Suspendare din Barou pe perioada urmaririi penale este constitutionala?

Buna ziua,

Este adevarat ca in Legea de reglementare a profesiei de avocat este stipulat, printr-un articol, ca un avocat va fi suspendat din Barou pe perioada urmaririi penale, din momentul in care incepe si pana se termina.
Atunci, in cazul tergiversarii procesului, pe perioada aceasta avocatul cu ce isi va plati facturile? Nu ii este impiedicata oare posibilitatea de a-si exercita meseria? Oare este constitutional acest articol?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:15, 9 Martie 2013
Statutul profesiei de avocat
ART. 50
Dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mişcare acţiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Deci dupa cum vedeti" poate fi suspendat" doar in situatia in care s-a pus in miscare actiunea penala sau s-a dispus trimiterea in judecata, Consiliul Baroului va decide.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
In practica in general nu se ajunge la suspendare decat atunci cand avocatul este condamnat definitiv sau arestat preventiv.
Este vorba de prezumtia de nevinovatie in primul caz iar in al doilea nu cred ca ar mai putea obtine venituri deoarece la inchisoare nu il lasa sa dea chitante pentru consultatii juridice.
Suspendarea il ajuta pe avocat si sa nu ajunga datornic la barou...

Situatia este la fel si la politisti in ceea ce priveste exercitarea functiei.
A se vedea si cazul Cioca ca exemplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat - violare de domiciliu vrani vrani Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot face plangere la Barou impotriva unui avocat care a violat domiciliu , care a primit ordonanta de scoatere de sub ... (vezi toată discuția)
Avocat - condamnat penal 288,290, 291 cpen marilyn31 marilyn31 Poate ma lamureste si pe mine cineva cum poate fi admisa in profesia de avocat o persoana impotriva careia s-a dispus urmarirea penala in baza art.288,290,291 ... (vezi toată discuția)
Functionar public - suspendat mjion mjion Sunt functionar public si am fost suspendat din functie conf.art 94 alin.1 litera m, din legea 188/1999. Am fost trimis in judecata pentru presupuse fapte de ... (vezi toată discuția)